Pondělí, 29 dubna, 2024
19.5 C
Litoměřice
DomůKulturaDivadloV divadle zazáří Miroslav Táborský v roli Einsteina

V divadle zazáří Miroslav Táborský v roli Einsteina

Litoměřice – V Divadle Karla Hynka Máchy bude ve čtvrtek 3. února od 19 hodin zářit Miroslav Táborský. Pražské Divadlo v Řeznické totiž do Litoměřic přiveze představení Relativita. Hodinu a půl dlouhé drama staví na fiktivním příběhu Einsteinovy dcery Lieserl. Ta skutečně existovala… ovšem co se s ní stalo, dodnes nikdo neví.

Einsteinovi se skutečně předtím, než se oženil se svojí první ženou Milevou, v roce 1902 narodila dcera, která ale už v roce 1904 záhadně zmizela. Je to neprobádaná kapitola Einsteinova života. Nikdy se o ní nezmínil a nikdo neví, zda zemřela, nebo byla dána k adopci. Tento fakt vyšel najevo až v roce 1987 z objevené soukromé korespondence. Autor staví na spekulaci, že Einsteinova dcera žije a dospělá se mu ohlásí jako novinářka. Chce se ale hlavně dopátrat vysvětlení, proč ji otec opustil.

Divák je s neobyčejným citem, erudovaným intelektem, humorem a vhledem do dobových konsekvencí vtažen do souboje „morálky“ a „geniality“. Do otázek zda „velký“ člověk rovná se „dobrý“ člověk. Jak jinak než, že hlavní postava Einsteina vše „relativizuje.“

Kromě Miroslava Táborského v představení uvidíte Lucii Štěpánkovou ( v roli cery Lieserl) a Kateřinu Táborskou. Hru má Divadlo v Řeznické v repertoáru od roku 2018 a díky přitažlivému tématu a skvělým hereckým výkonům určitě hned tak nezapadne.

Lístky na představení v Litoměřicích se dají koupit kliknutím ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -