Pátek, 19 dubna, 2024
8 C
Litoměřice
DomůKulturaDivadloDivadlo Karla Hynka Máchy slaví 200 let parádním programem

Divadlo Karla Hynka Máchy slaví 200 let parádním programem

Litoměřice – Pro Městská kulturní zařízení v Litoměřicích bude rok 2022 rokem oslav 200letého výročí Divadla Karla Hynka Máchy. Jedná se o jednu z nejdůležitějších událostí letošního roku. Ovšem nejen v divadle se bude slavit.

V plánu jsou divadelní aktivity jak na půdě Kulturního a konferenčního centra, tak i v Kině Máj a na Zahradě Čech. A tato výjimečná událost si zároveň žádá i výjimečný program. U příležitosti zahájení oslav je naplánovaný zajímavý program žánrově rozdělený na divadelní představení, hudební show či krásnou pohádku nejen pro děti. Návštěvníci v sobotu 15. ledna užijí koncert Inflagranti a mohou obdivovat částečně zrekonstruovaný prostor hlediště v podobě nového koberce a nových sedaček, upravené je i zázemí pro divadelní soubory a divadelní kavárna.

V únoru stojí za zmínku mimo jiné představení Divadla v Řeznické – Relativita, kde se ve vynikajících hereckých výkonech představí MIROSLAV TÁBORSKÝ, LUCIE ŠTĚPÁNKOVÁ a KATEŘINA TÁBORSKÁ. V první polovině února do Litoměřic zavítá také moderátor, bavič, zpěvák a textař Karel Šíp se svou zábavnou talk show Minipárty s Karlem Šípem. Březnovým tipem divadla K. H. Máchy je hra Divadla Palace Africká královna nebo inscenace Světlany Nálepkové Edith Piaf – Milovat k smrti.

„Ostatní střediska také nezahálí – kulturní a konferenční centrum prochází zimní údržbou, aby až situace dovolí organizovat vnitřní akce většího rozsahu, byly prostory kulturního domu a litoměřického hradu vyšperkované,“ řekla Michaela Mokrá, ředitelka MKZ Litoměřice.

Kdo si na začátku roku dal předsevzetí zdokonalit své taneční dovednosti a trochu se hýbat, může to zkusit i u nás. Zahajujeme taneční kurzy jak pro dospělé, tak i pokračovací lekce z podzimu. Věnečky, které se kurzistům z minulého roku zrušily, budou nahrazeny hned, jak to bude možné.

V únoru se konají hned tři degustace ze série Povídání o víně. Na hradě navíc stojí za zmínku koncert Štěpána Markoviče. Jedná se o hudební večer jedné z nejvýraznějších osobností tuzemské jazzové scény.

A kdo to ještě neví, tak Litoměřice navštíví 8. února Jaromír Nohavica. Českého folkového písničkáře, osobitého zpěváka, skladatele a kytaristu není třeba představovat. Svými písněmi oslovuje široké spektrum lidí různého věku a již dlouhou řadu let vyprodává sály.

První venkovní akcí letošního roku bude Masopust. Ten se uskuteční v sobotu  12. února na Mírovém náměstí. Součástí celodenního programu jsou pohádky pro děti, výtvarné dílny, průvod městem, řemeslný jarmark s tradičními masopustními pochutinami, zabijačka, soutěže, hry pro malé i velké a další doprovodný program.

Jak Kino Máj zahájilo nový rok? „Kino obnovilo promítání očekávanou komedií Šťastný nový rok 2 a akční komedií Kingsman – první mise. Rozhodli jsme se, že zachováváme 14denní programy, abychom zveřejňovali jen aktuální program bez nutných změn,“ dodala Michaela Mokrá. Veřejnosti by neměla uniknout zpráva, že Kino Máj bylo v roce 2021 sedmým nejúspěšnějším jednosálovým kinem v ČR.

A stejně jako KKC i Zahrada Čech prochází zimní údržbou a přípravou na jarní sezónu. Startem jarní sezóny bude tradičně jarní výstava Tržnice Zahrady Čech.

Autor: Daniela Kekrtová

Toto je tisková zpráva MKZ Litoměřice.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -