Čtvrtek, 25 dubna, 2024
4.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoVyjděte si o víkendu na rozhlednu Velký Chlum!

Vyjděte si o víkendu na rozhlednu Velký Chlum!

Znáte rozhlednu Velký Chlum (507 m.n.m.)?  K jejímu vrcholu vede celkem 83 schodů a je celoročně volně přístupná. Rozhledna stojí přibližně 250 metrů pod stejnojmenným čedičovým vrcholem a skýtá nádherné výhledy na České středohoří s Kletečnou a Milešovkou. Pohledem na západní straně uvidíte Krušné hory a z dalšího místa třeba Děčínský Sněžník.

Pod rozhlednou je ohniště s posezením, které můžete samozřejmě využít.

Jak se na Velký Chlum dostanete? Autem z Děčína ve směru na Benešov nad Ploučnicí do Horního Chlumu, ležícího v sedle mezi Malým a Velkým Chlumem. Odtud pěšky přibližně jeden kilometr po červené turistické značce až pod vrchol Velkého Chlumu. Nejbližší železniční zastávka je Děčín-Staré město, na trati Ústí nad Labem-Střekov-Děčín. Dále po červené turistické značce k rozhledně. Je to zhruba 3 kilometry s převýšením 500 metrů.

V minulosti stála rozhledna i na sousedním Malém Chlumu (447 m. n. m.) Původně malou turistickou chatu, jejíž střecha sloužila jako vyhlídka, vystřídala dřevěná rozhledna vysoká 14 metrů. Slavnostně byla otevřena 20. listopadu 1898. Několikrát ji ale vyvrátil vítr a v roce 1915 se zřítila definitivně.

Pod Velkým Chlumem stála od roku 1893 chata, kterou v roce 1924 nahradila velká restaurace s ubytováním. Rozhledna z kamene a betonových tvárnic byla pod Velkým Chlumem postavena v roce 1930. Po druhé světové válce se ale ocitla na okraji zájmu a sloužila částečně jako vysílač. Zrekonstruována a opět zpřístupněna byla rozhledna až v roce 1997 a to díky městu Děčín.

Zdroj foto: Destinační agentura České středohoří

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -