Neděle, 28 dubna, 2024
20.8 C
Litoměřice
DomůKulturaIrena Štyrandová a Eva Vágnerová vystavují v Senátu ČR

Irena Štyrandová a Eva Vágnerová vystavují v Senátu ČR

Praha – Dvě výtvarnice – zakladatelka proslulé litoměřické Dílny ručního papíru Irena Štyrandová a Eva Vágnerová vystavují své práce v prostorách Senátu ČR v Praze.

„Barvy země a „Světlo“, jak nazvaly své kolekce, jsou variacemi, které sázejí na základní barevné vjemy, na představivost a fantazii, na barvu jako pocit… Ireniny výtvory umocňuje struktura plochy ručního papíru, Eviny pak vlnoplocha lepenky evokující záři.

Výstava se koná z iniciativy litoměřického senátora Ladislava Chlupáče, který také přivítal účastníky úterní vernisáže, spolu s ním zahájili výstavu Miroslav Zimmer a Eva Hotovcová, o hudební doprovod se postaral další Litoměřičan Lukáš Kacar na violu.

Uvádějící připomněli mj. smysl a jedinečnost Dílny ručního papíru, která vznikla v roce 2003  z iniciativy I.Štyrandové a party nadšenců. Tradice a zalíbení ve starých postupech výroby papíru,  ale i možnost svébytného výtvarného vyjádření – to vše přináší užitek v podobě akcí pro školáky, studenty i veřejnost, kterými Dílna  každoročně obohacuje kulturní život v Litoměřících.  

„Kolem našich výtvorů budou senátoři chodit každý den. Chtěly jsme, aby naše práce nepůsobily rušivě; naopak, aby lidem, kteří jsou v každodenním víru jednání, událostí, přívalu informací, přinesly i určité zklidnění,“ uvedla k výstavní kolekci i za nemocnou Evu Vágnerovou Irena Štyrandová. Díla obou žen budou v tzv. chodbě místopředsedů k vidění po dva týdny.

Autor textu a fotografií: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -