Pátek, 29 března, 2024
16.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceNejstarší obyvatelka Litoměřic oslavila sté narozeniny

Nejstarší obyvatelka Litoměřic oslavila sté narozeniny

Litoměřice – Po loňském úmrtí 104leté Vlasty Šumové je nejstarší obyvatelkou Litoměřic Marie Jirsová. Ta 28. října, v den 103. výročí založení Československa, oslavila 100. narozeniny.

Poblahopřát a předat dary jí do domu v Halasově ulici, kde žije, přišli místostarosta Karel Krejza s vedoucí sociálního odboru městského úřadu Renátou Jurkovou a pracovnicí Okresní správy sociálního zabezpečení v Litoměřicích Janou Venhodovou.

Marie Jirsová vyrostla na vsi na Vysočině. Ve vzpomínkách na dětství jí utkvěly velké zimní přívaly sněhu. „Do školy jsme každý den chodili čtyři kilometry a často nám museli prorážet tunel, abychom se tam vůbec dostali. Tolik sněhu u nás bývalo. Také si vzpomínám, že když jsme sáňkovali, chodili jsme na vrchol kopce i půl hodiny,“ vyprávěla oslavenkyně, která v Litoměřicích dlouhá léta připravovala přes 700 obědů denně v kuchyni jídelny ve dvoře v ulici Velká Dominikánská, které se lidově říkalo „Statek“.

Paní Jirsová je velice vitální. Celý život nepila alkohol, ani nekouřila, což je její recept na dlouhověkost. Dny začíná modlitbou. „Jsem věřící, takže nemohu jinak. Poté se nasnídám a čtu denní tisk. Odpoledne se pak ráda věnuji luštění osmisměrek,“ řekla Marie Jirsová. V posledních letech ji bohužel trápí sluch a nedávno přišla o nohu. Proto je upoutána na invalidní vozík. Do města se už nevydává. „Asi bych zabloudila, hodně se toho změnilo. Ale na výbor bych trefila,“ vtipkovala seniorka, o níž se stará dcera, která ji denně navštěvuje.

Nejstarší obyvatelka Litoměřic vyprávěla gratulantům z města téměř hodinu. „Paní Jirsová, přejeme vám hodně zdraví a těšíme se, že se potkáme zase za rok,“ rozloučil se místostarosta Karel Krejza.

„V Litoměřicích v současné době žije 22 851 obyvatel, z toho starších 70 let je 2 341, starších 80 let 815 a starších 90 let pak 136,“ informovala Milena Nováková, vedoucí oddělení správních činností městského úřadu.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Radim Tuček

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -