Úterý, 30 dubna, 2024
27.5 C
Litoměřice
DomůZprávyCOVID 19Do restaurace ode dneška jen s certifikátem, opatření jsou přísnější

Do restaurace ode dneška jen s certifikátem, opatření jsou přísnější

Litoměřicko – Dnešním dnem začala platit nová, přísnější opatření proti koronaviru. Asi největší změnou je to, že od 1. listopadu musí personál restaurací kontrolovat potvrzení bezinfekčnosti – tedy certifikát o očkování, absolvovaném testu nebo prodělání nemoci. Zkracuje se také doba platnosti testů – PCR test nově platí pouze tři dny, antigenní test jen 24 hodin.

Bezinfekčnost nově nemusejí prokazovat děti až do dvanácti let věku. Končí také testování na covid hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Testy nadále zůstávají hrazené jen u lidí, kteří už jsou očkovaní alespoň jednou dávkou nebo se očkovat vůbec nemohou. Testy jsou hrazené také v případě, že je nařídí hygienická stanice.

Roušky jsou povinné ve všech vnitřních prostorách. Žáci si je mohou sundat pouze ve třídách. Neočkovaní učitelé musejí mít při výuce respirátor.

Kulturních akcí se nová opatření téměř nedotknou, ve vnitřních prostorách se jich může zúčastnit až tisíc lidí, venku až 2 tisíce osob. Pořadatel kulturní akce ovšem musí účastníky kontrolovat, respektive musí kontrolovat jejich potvrzení o bezinfekčnosti. V opačném případě hrozí vysoké pokuty pořadateli i účastníkovi.

„Doklad o bezinfekčnosti skutečně musíme důsledně vyžadovat a veřejnosti děkujeme, že je nám v tomto nápomocná. Myslím, že úlevou může být , že se posunula věková hranice prokazování bezinfekčnosti u dětí.Pokud jde o akce  s gastronomickým zážitkem, mezi které patří Otevřené sklepy nebo Italský večer, v tuto chvíli se podle všech indicií, které máme, konat mohou a opravdu budou. Čekáme na další pokyny a vše případně doladíme,“ uvedla manažerka kulturních akcí Říp o.p.s., Beáta Krůpová.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -