Pátek, 19 dubna, 2024
4.5 C
Litoměřice
DomůKultura„S láskou…“ nejste sami, vzkazuje fotograf i do Litoměřic

„S láskou…“ nejste sami, vzkazuje fotograf i do Litoměřic

Litoměřice – Několik desítek fotografií Jindřicha Štreita s hospicovou tematikou obsahuje putovní výstava v litoměřické Galerii Gotické dvojče nazvaná „S láskou…“. Ve spolupráci s Kulturním centrem Řehlovice ji připravil Hospic sv. Štěpána, který si letos připomíná 20 let svého vzniku.

Výstava, která měla před časem svou premiéru v Olomouci, je první ‚pokovidovou‘ akcí galerie. O středeční vernisáž byl velký zájem, a tak se úvod odehrál na dvoře před výstavní síní. Návštěvníky přivítala galeristka Lenka Holíková a Monika Marková, ředitelka litoměřického hospice. O tvorbě a přístupu autora k nelehkému tématu promluvil fotograf, redaktor a Štreitův přítel Miroslav Zimmer. Připomněl, že soubor fotografií připravil autor ve spolupráci s olomouckým mobilním hospicem „Nejste sami“, se záměrem upozornit na význam paliativní péče a pomoci hospici v jeho začátcích.

Jindřich Štreit, který 5.září oslaví své 75.narozeniny, patří ke světové špičce v oblasti dokumentární sociálně zaměřené fotografie. Proslul svými cykly ze života na venkově, v továrnách, koncepčně se věnuje závažným tématům, např. o lidech drogově závislých, handicapovaných, nevidomých, o vězních, seniorech, cizincích i o lidech bez domova. Má za sebou více než 1300 výstav u nás i ve světě, vydal řadu knih, natočeny o něm byly čtyři filmové dokumenty. V Litoměřicích vystavoval Štreit v roce 2018,  o rok později pak i v Lovosicích. 

V emočně silném obrazovém souboru „S láskou…“ je vlastně každá z fotografií částí příběhu lidí na sklonku života, jejich blízkých i těch, kteří mobilní hospicovou péči poskytují.  „Musím říct, že bez pochopení všech, kteří nás vlastně pustili do svých životů, by tento dokument nevznikl,“ vzkazuje ke snímkům a k výstavě autor, který se z litoměřické vernisáže omluvil kvůli povinnostem na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Výstava v Gotickém dvojčeti potrvá do 18. září.

Autor textu a fotografií: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -