Sobota, 27 července, 2024
20.2 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoČeské středohoří je turistická výzva pro každého

České středohoří je turistická výzva pro každého

Litoměřicko – Oblast Českého středohoří je krásná kopcovitá krajina. Turistické trasy se tu vlní údolími, podél řek, nahoru i dolu a svůj turistický výšlap si tu může dopřát každý a v jakémkoli věku!

Jeden z lehčích vrcholků, na který vede cesta přímo z královského města, je Radobýl.  Na vykousnutý kopec s typickou čedičovou strukturou vás dovede žluté turistické značení přímo z města Litoměřice (z Mírového náměstí 6 km). Kratší trasa vede ze Žalhostic (2,5 km). Odměnou vám bude výhled na nádherný oblouk Labe, kdy se řeka zarývá do labského údolí i na rozlehlou hladinu Píšťanského jezera.

Pokud zůstanete na této straně řeky, je turistickou výzvou výšlap na čtvrtou nejvyšší horu Českého středohoří, na Sedlo. Hora tvarem opravdu dostává svému jménu a z dálky je její tvar připomínající sedlo patrný. Začít můžete z Horní Vysoké, Levína nebo Lovečkovic okruhem do 10 km. Túra je to středně náročná a poslední metry se cesta pěkně napřímí.

K další výpravě v této části Středohoří láka Trojhora. Jedná se o jediný štít Českého středohoří a tři skalní vršky zdobí prostor mezi obcemi Třebušín a Chudoslavice. Při výpravě lze obdivovat důsledky mrazového zvětrávání, bizarně tvarované „skalní sruby“. Za jasného dne dohlédnete k vrchu Panna se zbytky starého hradu nebo zříceninu na temeni Kalicha nad Třebušínem.

Příjemným, a ne toliko náročným cílem může být vrchol Lovoš na levém břehu Labe. Z Oparna nahoru vede modrá turistická značka o délce trati 3 km. Nejkratší cesta vede po žluté z parkoviště pod Lovošem. Přímo z centra Lovosic se k vrcholu vlní zelená turistická značka. Trasa měří 4 km.

Ti, co nebudou mít dost, mohou o kousek dál zdolat vrchol nejvyšší – Milešovku. Hora opředená mnoha NEJ nabízí několik výstupových tras. Nejkratší trasa vede z obce Bílka. Z parkoviště je to 2,5 km po červené turistické značce. Druhým oblíbeným výchozím místem je fotbalové hřiště z Milešova – 3 km. Začít můžete též z Bořislavy po žluté nebo z Černčic po zelené turistické značce. Na vrcholu je otevřena chata s občerstvením. Přes prázdniny vás obslouží denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, mimo sezónu o víkendech. Nově je tu v provozu i Veberova nouzovna pro nocleh s vlastním spacákem a kapacitou 10 míst.

Pokud máte raději hrady, pak musíte navštívit „krále“ Českého středohoří – Hazmburk nedaleko obce Klapý. Nejzachovalejší hradní zříceninou, nazývanou též „zříceninou umělců“,  je hrad Střekov v Ústí nad Labem. Od něho navíc vede i Naučná stezka až na vrchol Vysoký Ostrý.  

Úžasná panoramata se vám naskytnou ze západní části Českého středohoří z vrchu Košťál od stejnojmenné zříceniny Košťálov nebo z nedalekého Oltaříku, popřípadě Skalky. Na všechny vrcholy se můžete vydat z Vlastislavy, ke zřícenině Košťálov z Třebenic.

Více informací a tipů na výlety najdete na:

www.stredohori.cz

@stredohori.cz

Autor textu: Radana Kubíčková. Autor fotografie: Jaroslav Váňa

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -