Pondělí, 29 dubna, 2024
24.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLovosicePo titulu v Lovosicích sahal i terezínský Zahálka

Po titulu v Lovosicích sahal i terezínský Zahálka

Lovosice – V Lovosicích se v neděli bojovalo o tituly mistrů České republiky v silniční cyklistice. A radost udělali i domácí borci. Mistrovský trikot jen těsně uniknul Štěpánovi Zahálkovi z CK Slavoj Terezín, který si ve spurtu uniklé skupiny přijel v kategorii kadetů pro cenné stříbro.

 „Mám z něj radost. Vůbec jsem už nevěřil, že by to mohlo vyjít. Při nájezdu do města to spíš vypadalo, že skončím pátý, ale nakonec jsem se dopředu dostal. Stříbro beru jako úspěch a díky němu mám už z republiky kompletní medailovou sbírku,“ pronesl v cíli Štěpán Zahálka, který do Lovosic přijel obhajovat loňský titul z Plzně.

Loni se Zahálka přitom stal teprve pátým závodníkem v historii, který získal pro CK Slavoj Terezín mistrovský titul a letos se mohl stát prvním, který by ho také obhájil. Na pásce mu ale pár čísel chybělo a Zahálka si odvezl medaili stříbrnou. Cesta za ní ale nebyla nijak jednoduchá.

„Chvíli před startem jsme Štěpánovi museli měnit pravou přehazovací páku, takže to chvilku byl pěkný adrenalin, ale máme šikovného mechanika,“ pochválil s úsměvem Václav Bureš, trenér CK Slavoj Terezín, Ivo Netíka, bývalého skvělého jezdce a otce mladého Tomáše. Právě kadet Tomáš Netík byl druhým cyklistou, kterého severočeský tým měl v závodě. Cílem nakonec projel osmnáctý.

Kategorie kadetů jela svůj závod na osmdesát kilometrů a jako jediná zažila nejen parné momenty, ale v závěru také nepříjemný déšť. V cíli si to mezi sebou rozdala odjetá pětičlenná skupina, ve které byl právě Štěpán Zahálka, na trati podporovaný svým starším bratrem Matějem, jinak členem elitní české stáje Elkov Kasper z Hradce Králové. Titul mezi kadety si vybojoval plzeňský Richard Kobr, bronz prostějovský Stanislav Pátík.

V Lovosicích se ale mistrovské dresy s trikolórou rozdělovaly ve všech mládežnických kategoriích od mladších žáků až právě po kadety a kadetky. Mladí cyklisté závodili na sedmnáctikilometrovém okruhu Siřejovice, Keblice, Brňany, Brozany n./O., Chotěšov, Vrbičany, Siřejovice se startem i cílem na hlavní lovosické třídě. Přímo v centru města pořadatelé z CK JH Lovosice kolem ředitele závodu Jaroslava Harvánka připravili mimořádně reprezentativní zázemí, kde si všechny závodní momenty mohli celou dobu diváci vychutnávat na velkoplošné obrazovce, kde běžel živý přenos z trati fundovaně komentovaný zkušeným trenérem Josefem Kratinou.

Za podpory města se mládežnické mistrovství republiky stalo nejen velkolepou sportovní, ale současně i kulturní událostí, kdy hymnu vítězům vždy zahrál živý orchestr a celý den vyvrcholil koncertem Olgy Lounové.

Text a foto: Patrik Pátek

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -