Pátek, 29 března, 2024
7.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceUschlé stromy na Mostce stále nemohou být pokáceny

Uschlé stromy na Mostce stále nemohou být pokáceny

Litoměřice – Kácení suchých stromů na Mostné hoře se znovu odkládá na neurčito. Již podruhé se proti záměru města odvolal spolek Ústecké šrouby. Nebezpečných dřevin přitom v lokalitě rapidně přibývá.

„Čím déle budeme kácení odkládat, tím spíše se stane nějaké neštěstí. Prosíme naše občany, aby si v této lokalitě dávali velký pozor,“ apeluje na veřejnost Pavel Gryndler, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu v Litoměřicích.

Dle spolku neodpovídá uložená náhradní výsadba způsobené ekologické újmě. Dále v odvolání poukazuje na to, že ji navrhoval umístit v ulici Opuková, kde je v současné době na jedné straně přirozená louka a na druhé souvislý porost dřevin.

„Z tohoto důvodu nepokládáme výsadbu v této lokalitě za vhodnou,“ sdělila Lenka Brožová, která má na odboru životního prostředí v gesci městskou zeleň. Druhou lokalitou, kde spolek navrhuje výsadbu, je prostor za nemocnicí. Zde však město vlastní pouze zemědělskou půdu, kterou pronajímá zemědělcům. Dalším důvodem odvolání je povolení kácení pro torzo stromu označeného číslem 34.

„Spolek například chce, abychom již nyní začali s výsadbou. Není ovšem možné teď na místě vysadit třeba deset malých nových stromků, protože nám na ně prostě spadne jeden velký. Musíme se k obnově zeleně chovat s péčí hospodáře. Nejdříve je rozhodně potřeba pokácet uschlé stromy. Následnou výsadbu máme zodpovědně naplánovanou a zkonzultovanou s Chráněnou krajinnou oblasti České středohoří (CHKO),“ vysvětlil Pavel Gryndler. Město zadalo zpracování návrhu následného ozelenění pro celou Mostnou horu.

Odbor životního prostředí ujišťuje zaregistrované zájemce o dřevo z Mostné hory, že o něj nepřijdou. „Pořadníky samozřejmě platí. Nevíme však, kdy budeme moci žádosti odbavit,“ doplnila Lenka Brožová.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Radim Tuček

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -