Čtvrtek, 18 dubna, 2024
3.9 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápadyVyplatí se ještě topit dřevem? (reklamní článek)

Vyplatí se ještě topit dřevem? (reklamní článek)

V posledních letech ožila otázka, zda se vyplatí topit kusovým dřevem, protože je jeho cena velmi příznivá, a to zejména kvůli problémům s kůrovcovými těžbami. Na druhou stranu řada lidí zcela opomíjí práci a zejména čas, který musí ještě topení dřevem věnovat. A přitom čas je nejdražší, a hlavně nedostatková komodita.

Topení dřevem

Topení dřevem zažívá opravdovou renesanci, a to zejména kvůli rostoucím cenám energií a uhelných paliv. Kromě řady výhod má pak topení dřevem samozřejmě i své nevýhody a je tak nutné pro i proti zvážit.

Výhody topení dřevem

Kromě velmi slušné ceny dřeva, kdy můžete uspořit až polovinu nákladů na vytápění zemním plynem nebo elektřinou, je topení dřevem i ekologické, protože se jedná o obnovitelný zdroj a po spálení nezanechává žádné zbytečné zplodiny. Lidé si také cení, že je dřevo ihned připravenou k použití, tedy za předpokladu, že je správně vysušené a naštípané.

Nevýhody topení dřevem

Mezi nevýhody je vhodné zařadit především potřebný prostor na skladování, protože dřevo na celou topnou sezónu opravdu zabere pořádný prostor.

Další nevýhodou je vyšší pracnost při topení dřevem. Dřevo je nutné často doplňovat, tedy navážet z dřevníku a je nutné častěji přikládat. Přikládání si navíc musíte trochu vychytat, abyste topili opravu efektivně, protože oheň nesmí uhasnout, ale pokud přikládáte příliš často spalujete dřevo navíc, aniž by se to příliš projevilo na teplotě v interiéru nebo naopak lidově řečeno přetopíte. Navíc vzniká poměrně velké množství popele, který musíte pokaždé odstranit.

Pokud navíc dřevo není dostatečně suché, což se může snadno stát, když nakupujete před sezónou, sníží se jeho výhřevnost a bude hodně dehtovat. Kromě toho topení vlhkým palivem poškozuje i vlastní kotel a je nutné jej častěji čistit.

Tak ano či ne?

Pokud si říkáte, že chcete topit ekologicky, ale podle výše uvedených nevýhod není topení dřevem nic pro vás můžete zkusit vytápět dřevěnými peletami.

Topení peletami

O topení dřevěnými peletami se hovoří stále častěji, ale i tak lidem často chybí základní informace, o výhodách a nevýhodách, které toto homogenní palivo v praxi přináší.

Výhody topení peletami

Pelety mají mnohem lepší výhřevnost a díky tomu tak potřebujete k jejich skladování podstatně menší prostor, než je tomu u řady dalších paliv. Díky své homogenní struktuře pak lépe prohoří a zůstává po nich jen minimum popela. Navíc při hoření nezapáchají a kouř je bezbarvý. Potřeba čištění kotle nebo krbu je tak minimální.

Topení peletami je ekologické. Za prvé při jejich hoření nevznikají zplodiny, které by znečišťovaly ovzduší a jsou vyrobeny z přirozeně vznikající dřevařské suroviny, která je takto vhodně zpracována, než aby se jen spálila s nízkým efektem v elektrárnách.

Topení peletami je i ekonomické, protože je možné využívat automatické kotle, které regulují svůj výkon a na rozdíl od dřeva a jiných tuhých paliv pak nepřetopíte.

S peletami není tolik práce jako se dřevem, protože kotle si palivo samy nejenom přiloží, ale i zapalují a čistí.

Nevýhody topení peletami

Hlavní nevýhodou je vyšší pořizovací cena automatizovaného kotle na spalování pelet, který splňuje současné emisní požadavky. Pořizovací cena tohoto kotle je vyšší než kotle na elektřinu či na zemní plyn. Ale pro milion Čechů žijících v obcích bez plynofikace je to nejlevnější automatizované topení.

Jen dvakrát za rok je nutné kotel vyčistit, ale to je oproti uhlí jen symbolická starost.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -