Pátek, 19 dubna, 2024
3.5 C
Litoměřice
DomůZprávyRedakční zprávyPodřipský přesnař se letos konal na roudnickém letišti

Podřipský přesnař se letos konal na roudnickém letišti

Roudnice nad Labem – Podřipský přesnař má v Roudnici nad Labem více jak třicetiletou tradici a byl vždy spojen s Řípskou poutí. Poslední dva ročníky pouti byly zrušeny, a tak se Paraklub Říp rozhodl uspořádat letošní závody bez přítomnosti diváků na roudnickém letišti.

V rámci závodu proběhlo 6 soutěžních kol. Doskočištěm byla travnatá plocha s kruhovým pásmem měřená do deseti metrů od středu.

„Lítáme do 1200 metrů, tam vyskočíme ven, pět až sedm vteřin padáme volným pádem, pak se otevře padák a začínáme si dělat rozpočet na přistání, aby nám to vyšlo podle toho, jak fouká vítr. Snažíme se trefit do toho středového kola, což je nejvíc bodů,“ popsal v krátkosti základní pravidla ředitel soutěže František Suchý, který se závodů také účastnil.

Slunečné počasí parašutistům přálo, a tak se skákalo až do pozdního odpoledne. Ceny vítězům předal František Padělek, starosta města Roudnice nad Labem, který má k tomuto sportu blízký vztah: „Já jsem bývalý vojenský pilot a k tomu patří povinnost skákat s padákem, takže jsem skákal také. Vybudoval jsem si k tomu dokonce kladný vztah, takže jsem skákal dobrovolně víc, než jsem musel.“

Vítězem letošního ročníku se stal Petr Bednařík z Prahy, který má za sebou více jak 2800 seskoků. Osobně se spíše věnuje volnopádovým disciplínám a jeho rekordem je seskok z 8500 metrů. V kategorii žen zvítězila Pavlína Komedová.

K základnímu výcviku pro parašutisty se mohou v Paraklubu Říp přihlásit se souhlasem zákonných zástupců osoby již od 15 let. Zájemci poté musí ještě absolvovat u leteckého lékaře prohlídku o zdravotní způsobilosti. Na konci víkendového kurzu čeká na úspěšné absolventy teoretické části a pozemní přípravy první seskok.

Autor: Petra Helena Krčmaříková

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -