Středa, 24 dubna, 2024
6.6 C
Litoměřice
DomůZprávyRedakční zprávyObnova návsi v Horním Týnci spěje do závěrečné fáze

Obnova návsi v Horním Týnci spěje do závěrečné fáze

Třebušín – Záměr revitalizace historických center jednotlivých obcí v samosprávném území Třebušín vyšel z rozhodnutí zastupitelstva obce přijatého již v roce 2010.

Záhy vznikla pilotní studie obnovy prostoru návsi obce Horní Týnec od Ing. arch. Vinaře, a to včetně návrhu rozfázování jejího provedení do celkem šesti na sebe navazujících etap. Ty měly řešit umístění a podobu kontejnerů na tříděný odpad s čekárnou autobusové zastávky, zpevnění povrchu návsi vhodným materiálem, výstavbu parkovacích stání, rozšíření zeleně a rekonstrukci zaniklých historických prvků.

První etapou byla výstavba kontejnerového stání na tříděný odpad a čekárny autobusové zastávky, realizovaná společně s obnovou litinového kříže v centrální ploše návsi v roce 2014.

V roce 2016 bylo osazeno nové veřejné osvětlení, v historickém centru obce řešené šesti na míru vyrobenými litinovými lucernami dle historické předlohy. V následujícím roce byl zpracován projekt na výměnu škvárového povrchu návsi za čedičovou dlažbu položenou v rastru vizuálně oddělujícím pochozí plochy od pojezdových. Obnova povrchu a rekonstrukce dešťové kanalizace se uskutečnila v roce 2019 souběžně s výstavbou parkoviště osvětleného svítidly vlastní výroby.

Centrum Horního Týnce dnes vyhlíží kompaktně, nabízí dostatek kultivovaného prostoru chodcům i vozidlům, dává adekvátně vyniknout jedinečné architektuře místních historických usedlostí. Na celkovém obrazu centra obce se též významně podílí objekt bývalé rychty, jejíž oprava podporovaná Ministerstvem kultury ČR proběhla v témže období. Celkové řešení se snaží citlivě vycházet vstříc potřebám života 21. století. Poslední etapa revitalizace, spočívající v umístění zálivu pro zastávku autobusu veřejné dopravy, je ve fázi příprav.

Autor textu: Mgr. Tomáš Brabec

Investor: Obec Třebušín

Projektant: Ing. arch. Ondřej Vinař

Realizace: Silnice a mosty Děčín a.s., Pechlát s. r. o., Jiří Filinger

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -