Čtvrtek, 28 března, 2024
7.3 C
Litoměřice
DomůKulturaVojenský kufr pilota RAF Antonína Zimmera z Třebenic se vrátil do rodného...

Vojenský kufr pilota RAF Antonína Zimmera z Třebenic se vrátil do rodného města svého majitele

Třebenice – Štábní kapitán Antonín Zimmer, čestný občan města Třebenice. Dnes je po něm pojmenovaná ulice, ve které odmala žil společně s maminkou.

 Jeho otec se nevrátil z první velké války. Bohužel z té druhé velké války se nevrátil ani mladý Antonín. Zahynul 16.9.1941 při svém 19. operačním letu v řadách RAF. Dodnes na horním hřbitově je rodinný hrob, ve kterém ani jeden z mužů Zimmerových neleží.

Otec Antonína nebyl nikdy nalezen a mladý Toník je pochován v Německu na hromadném hřbitově pilotů RAF v městečku Klevee v části Reichswald.

V ul. Zimmerova v Třebenicích se podařilo v roce 2009 odhalit u jeho rodinného domu, kde se narodil pamětní kámen s deskou, aby se na jeho osobu nezapomnělo. 

Zvláštní vzpomínku po letech na tohoto pilota a velkou osobnost našeho města mi připomněl kamarád, který náhodu našel na internetu černý dřevěný vojenský kufr, který za 1. republiky nosili vojáci, jako součást své výstroje. Tento vojenský kufr nese jméno Antonína Zimmera. Ten svou prezenční vojenskou službu počal v říjnu 1937 nástupem do Mladé Boleslavi. Zůstal armádě věrný až do své smrti. …

Tento kufr, jsem přes internet zakoupil a tak se jeho vojenský černý dřevěný kufr po 84 letech navrátil zpět do jeho rodného města. Je to pro mě milá vzpomínka na usměvavého sympaťáka, který svou odvahou navždy bude zapsán v naší historii města. Kufr bude mít čestné místo u mě doma a jednou ho rád věnuji třeba do muzea. 

Je dobré nezapomenout na odvahu, statečnost a dobré jméno ….

Autor: Tom Rotbauer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -