Pátek, 29 března, 2024
3.8 C
Litoměřice
DomůZprávyCOVID 19Roudnice rozdala seniorům starším osmdesáti let více jak 1500 respirátorů

Roudnice rozdala seniorům starším osmdesáti let více jak 1500 respirátorů

Roudnice nad Labem – Vedení města Roudnice nad Labem se opět rozhodlo pomoci svým seniorům starším osmdesáti let. V uplynulém měsíci rozdali proškolení dobrovolníci nejohroženější skupině obyvatel více jak 1500 respirátorů třídy FFP2. Každý balíček obsahoval 3 ks respirátorů a čistící prostředek. Senioři si tak bezpečně mohou vyřídit neodkladné pochůzky mimo bydliště nebo návštěvu lékaře. Dodavatelem nanovlákenných filtračních polomasek je místní firma PARDAM NANO4FIBERS, s. r. o.

„Každý z těch respirátorů se dá použít opakovaně zhruba až na 1,5 měsíce, takže přes 3 měsíce máme zabezpečené seniory v Roudnici nad Labem ochrannými prostředky. Roznášeli je proškolení pracovníci městského úřadu, kteří byli schopní seniorům vysvětlit, jak mají s prostředky zacházet, jak mají respirátory dezinfikovat, jak je mají nosit a jak je mají vlastně schraňovat. Současně jim mohli poskytnout základní poradenství, kontakt na naši krizovou linku pro seniory a základní informace o tom, jak se v současné době chránit,“ přiblížila celou akci vedoucí sociální odboru, Monika Legnerová.

Nákup respirátorů byl hrazen z rozpočtu města a jejich distribuci zvládli zaměstnanci roudnického městského úřadu během jednoho týdne.

Kromě materiální pomoci však seniory, kteří nyní žijí spíše v izolaci, potěšila i samotná návštěva. To potvrdil i starosta Roudnice nad Labem, František Padělek: „Máme zpětnou vazbu, splnilo to dva úkoly. Zaprvé jsme seniorům poskytli určitou bezpečnost, zadruhé senioři s radostí uvítali pracovnice městského úřadu, které roznášely tyto respirátory – aby si popovídali, zeptali se, co je nového. Byla to zároveň taková společensko-psychologická akce.“

Vedení města by proto rádo v podobných akcích pokračovalo i nadále. V současné době připravuje ochranné prostředky také pro pedagogy, aby při znovuotevření škol zajistilo jejich bezpečnost. Nadále funguje na telefonním čísle 702 202 834 seniorská linka pomoci, na které sociální pracovnice poradí a pomůže nejstarším obyvatelům v obtížných životních situacích. Kromě jiného nabídne zprostředkování rozvozu obědů, nákupu potravin, léků, venčení psa nebo výpůjčky z knihovny.

Autor: Petra Helena Krmaříková

Foto: Město Roudnice nad Labem

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -