Neděle, 19 května, 2024
12.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceStrážníci kontrolují dodržování vládních nařízení v litoměřických ulicích

Strážníci kontrolují dodržování vládních nařízení v litoměřických ulicích

Litoměřice Absence roušky a shlukování mládeže jsou nejčastějšími prohřešky zaznamenanými v těchto dnech strážníky městské policie v litoměřických ulicích.

Městská policie kontroluje dodržování vládních nařízení, a i přestože loni řešila přes 150 případů většinou domluvou, v letošním roce již přistupuje k tvrdším opatřením ve formě pokut. V minulém roce bylo uděleno celkem 6 pokut v průměrné výši 1000 korun, 7 případů závažného porušení bylo postoupeno do správního řízení.

Od 1. března totiž platí na celém území České republiky vládní nařízení o omezení pohybu osob. „Pandemie je za poslední rok na svém vrcholu, kapacity nemocnic nedostačují. Proto je nesmírně důležité nařízení vlády dodržovat, aby se přetíženým zdravotníkům uvolnily ruce i pro běžnou péči,“ apeluje starosta Ladislav Chlupáč na veřejnost.

„Tolerance proto s ohledem na výše zmíněné skutečnosti skončila, případy řešíme individuálně, nicméně již udělujeme pokuty za porušování vládních nařízení. Jen během včerejšího dne jsme řešili 15 prohřešků,“ informuje o kontrolách ve městě velitel Městské policie Litoměřice Ivan Králik.

Přestože maximální výše pokuty může dosáhnout 10 tisíc korun, strážníci městské policie stále ještě sahají k výrazně nižší hranici s cílem působit na hříšníky spíše výchovně než restriktivně.

Kromě kontroly rušných míst a ulic se strážníci zaměřují i na kritická místa ve městě, kde se shlukuje mládež, která často vládní nařízení ignoruje. Jedná se o park Václava Havla či parkány, kde skupinky mladistvých kromě nezakrytých dýchacích cest konzumují i veřejně alkohol.

„Rád bych vyzval naše spoluobčany k dodržování vládních opatření, abychom celou situaci zvládli a neohrožovali se vzájemně. I strážníci jsou jen lidé, kteří mají své rodiny. Dokud nebudou naočkováni ochrannou vakcínou, jsou v neustálém ohrožení koronavirem díky přímému kontaktu s lidmi porušujícími vládní nařízení,“ dodává velitel Králik.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Filip Klieštik

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -