Keramička Alena Bachová: „Pokud se nic nezmění, opět začnu pořádat kurzy a tvoření. V dílně mohou vyrábět tři lidi najednou.“

0
303

Litoměřice – Pokud se Česká republika opět neponoří do nouzového stavu, Alena Bachová znovu otevře svou dílnu v litoměřické Dlouhé ulici a vypíše termíny keramických kurzů. Roušky, dezinfekce a rozestupy považuje za samozřejmost a na všechny se velmi těší. Nezastírá, že si v uplynulých měsících sáhla na dno svých osobních sil a několikrát chtěla keramické tvoření pověsit na hřebík. Zatím si to ale vždycky rozmyslela.

„Když jsem Dlouhánku otevírala, těšila jsem se na to, že budu lidem předávat to, co umím a co mě baví. Měla jsem nasmlouvané i jarmarky, na kterých jsem chtěla nabízet hotové výrobky, ale žádný se neuskutečnil. Dlouhánka prožila velmi těžké období a byla jsem jen krůček od toho, abych ji zavřela úplně. Ale po tom všem, co jsem do svého snu v podobě keramické dílny dala, to vzdát prostě ještě nechci. Pokud se situace nezmění, vypíšu termíny na keramické kurzy a konečně začneme „Tvoření na zkoušku.“  Samozřejmě za dodržení všech opatření. Pokud zůstanou v platnosti ta z léta, to znamená jeden člověk na 15 metrů čtverečních, mohou v dílně tvořit tři lidi a já,“ vysvětluje Alena Bachová.

„Tvoření na zkoušku“ zahrnuje hodinu vyrábění v keramické dílně zdarma. Lidé se tak mohou bez rizika rozhodnout, zda je keramika pro ně skutečně to pravé.

„Plánů mám hodně, otázka je, co zvládnu uskutečnit. Chtěla bych opět pořádat víkendové kurzy  keramiky pro dvojice, kurzy točení na hrnčířském kruhu a kurzy zaměřené na konkrétní techniku nebo výrobek,“ uvádí nadšená keramička.

Kvůli krizi chvíli dokonce zvažovala, že začne vyrábět pouze keramiku na zakázku. „Zatím jsem od toho upustila. Baví mě v lidech podněcovat kreativitu a objevovat jejich talent. Inspiruje mě to a potkávám díky tomu nové přátele. Výrobky z keramiky tvořím a prodávám, ale chci být svým pánem a vyrábět to, co se k danému období roku pojí. Teď na jaře plánuju třeba květináče nebo mističky na klíčení semen, zatímco v zimě jsem s vervou vyráběla svícny a aromalampy. Kdybych přešla na zakázkovou výrobu, musela bych vyrábět to, co chtějí jiní,“ vysvětluje keramička.

- Naši partneři -
Předchozí článekPošta v Lovosicích mění provozní dobu, od 1. března bude mít v sobotu zavřeno
Další článekLITOMĚŘICKO: Obce na Litoměřicku se bouří proti stavbě vysokorychlostní železnice
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno