Pátek, 19 dubna, 2024
4.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceDíky sbírce Kapky naděje má litoměřická nemocnice čističky vzduchu

Díky sbírce Kapky naděje má litoměřická nemocnice čističky vzduchu

Litoměřice Tři nové čističky vzduchu získalo nedávno dětské oddělení litoměřické nemocnice.  Jde o přístroje NANO FLOW, které byly vyvinuty ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci, Vysokou školou chemicko technologickou v Praze a Českou společností pro aplikovanou fotokatalýzu.

„Čističky fungují na bázi fotokatalýzy, přirozeného rozkladu látek za působení světla. Nečistoty tedy místo zachycování na filtr rovnou likviduje. Vzduch, který prochází čističkou, je díky fotokatalýze zbaven virů včetně koronaviru, bakterií, karcinogenních těkavých organických látek, alergenů, pylových a prachových částic, pachu, kouře, roztočů,“ vyjmenoval Lukáš Prade, majitel české firmy Nano Flow s.r.o., a doplnil, že likvidace nečistot pomocí fotokatalýzy probíhá takřka bez potřeby údržby, například bez nutnosti měnit filtr, a pouze s provozními náklady na spotřebu elektrické energie.

Právě bezúdržbový provoz a minimální hlučnost si pochvaluje i vrchní sestra dětského oddělení Božena Haufová: „Tento faktor byl spolu s tím, že čističky vzduchu lze používat i v přítomnosti osob, v rozhodování o pořízení typu čističky jeden z rozhodujících,“ přiznala. Jak dále doplnila, čističky vzduchu NANO FLOW jsou umístěny v herně dětského oddělení, na dětské JIP a v ambulanci pro lékařskou pohotovostní službu.

Náklady na pořízení jedné čističky NANO FLOW byly přes 36 tisíc korun. Přístroje byly hrazeny z výtěžku sbírky, kterou pro potřeby dětského oddělení od roku 2015 realizuje Nadační fond Kapka naděje v lékárně a prodejně zdravotnických potřeb litoměřické nemocnice. Za celou dobu sbírky bylo takto vybráno téměř sto tisíc korun.

Autor: Naďa Křečková

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -