Čtvrtek, 2 května, 2024
13.6 C
Litoměřice
DomůKulturaZemřel archeolog litoměřického muzea Oldřich Kotyza

Zemřel archeolog litoměřického muzea Oldřich Kotyza

Litoměřice – Zemřel archeolog Oblastního muzea v Litoměřicích, Oldřich Kotyza. Vynikající odborník na raný a vrcholný středověk, který svého času působil také na Západočeské univerzitě v Plzni, prohrál boj s dlouhotrvající zákeřnou nemocí.

„Osobně jsem Oldovi velmi vděčný za to, že když jsme v roce 2003 zakládali naše roudnické Podřipské muzeum z nulového stavu, odborně mne vedl a směroval tak, abychom stálou muzejní expozici vybudovali co nejrychleji a výtvarně co nejzajímavěji. On byl tím člověkem, který se zasadil o zapůjčení řady archeologických roudnických reálií ze sbírek litoměřického muzea muzeu roudnickému, a tak výrazně napomohl roudnické muzeologii v okamžiku jejího zrodu. Nikdy nezapomenu na naše přátelská setkání u pěnivého moku povětšinou v litoměřické restauraci u Petříků, kde jsme často, někdy poněkud „nahlas“, probírali nejrůznější problémy archeologie a muzejnictví, nebo jen tak prostě debatovali nad chronologií špatně určitelné keramiky z našich výzkumů, atd. Když si vybavím tyto momenty, o to více se můj rozum vzpírá pochopit, že Olda už není mezi námi. Všichni kdo jsme Oldu znali, víme, že Oldřich rozhodně nebyl klidnou povahou a pro ostřejší výraz nešel nikdy daleko. Všichni, však zároveň víme, že to byl čestný člověk, který by se na nikom nikdy nedopustil křivdy, který miloval svou práci a byl šťastný, že může působit ve svém muzeu a pečovat o „svou sbírku,“ uvedl ředitel roudnického muzea Martin Trefný.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -