Pátek, 19 dubna, 2024
3.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceZe starých mrazíren mohou být i lázně

Ze starých mrazíren mohou být i lázně

Litoměřice – Nápad, jak zachránit jednu z chátrajících historických dominant Litoměřic, přinesla soutěžní přehlídka diplomových prací, kterou každoročně vyhlašuje Česká komora architektů. Do litoměřického Labskozámeckého pivovaru, který do roku 1996 sloužil mrazírnám, umístil mladý architekt Roman Balšán lázně.

Poukazuje přitom na využití geotermálního vrtu. Z budovy, která v posledních patnácti letech chátrá a hrozí jí demolice nebo přestavba na obchodní dům, by se mohlo stát nové lázeňské centrum s významem pro celý Ústecký kraj i Českou republiku.

Projekt se líbil natolik, že v rámci soutěže Diplomky 2020, získal zvláštní cenu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Diplomová práce  absolventa Vysoké školy Uměleckoprůmyslové v Praze, Roman Balšána, upozorňuje na to, že pivovar je velmi specifická budova a možností, jak ji efektivně využít pro jiné účely, než je vaření piva, není mnoho. Skoro polovina prostor litoměřického Labskozámeckého pivovaru se navíc nachází v podzemí.

Výrazně napomoci novému využití této strategicky skvěle umístěné stavby může geotermální vrt, který má Litoměřicím v budoucnu poskytovat částečnou energetickou nezávislost. Vrt by se dal využít i pro lázeňské účely. Přítomnost lázní ve městě by byla přínosem pro celý region.

Na diplomovou práci, která se tímto tématem zabývá, se můžete podívat ZDE.

Bývalé mrazírny v Litoměřicích opakovaně vyhořely, a v minulosti byly doslova rájem bezdomovců a zlodějů barevných kovů. V druhém patře jedné z budov si mládež svého času udělala improvizovaný skatepark. Aktivitám udělala přítrž až městská policie, která objekt namátkově kontroluje.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -