Pátek, 3 května, 2024
15.1 C
Litoměřice
DomůZprávyCOVID 19Osamělým seniorům se zájmem o očkování proti koronaviru v Litoměřicích pomohou

Osamělým seniorům se zájmem o očkování proti koronaviru v Litoměřicích pomohou

Litoměřice – Ministrem zdravotnictví avizované očkování vyvolalo již nyní mezi nejstaršími seniory řadu obav a otázek. Již 15. ledna totiž má být spuštěn registrační systém pro očkování proti covidu-19 nejen pro zdravotníky pečující o nakažené, ale i pro lidi nad 80 let.

A právě oni se obávají elektronické registrace, jak svědčí některé již zaznamenané dotazy. „Chápeme to a našim seniorům, kteří žijí osamoceně a nemají se na koho obrátit, bude město v maximální možné míře nápomocno,“ ujistil místostarosta Litoměřic Karel Krejza. Na mysli má pomoc s on-line registrací, případně zajištění dopravy na očkování, pokud se tak bude dít v očkovacích centrech.

Litoměřický Odbor sociálních věcí a zdravotnictví ve spolupráci s Farní charitou má již z první vlny nákazy přehled o osamoceně žijících nejstarších seniorech, kteří by pomoc mohli uvítat. I nadále pro ně funguje telefonní linka, kde lze získat odpovědi na dotazy, které je trápí, případně žádat o pomoc (416 916 226, 416 916 225). Loni na jaře právě jim byly v době nejistoty z budoucího vývoje distribuovány krizové potravinové balíčky, fungovaly krizové seniorské linky, stejně jako spolupráce s dobrovolníky zajišťujícími vyzvedávání léků, nákupy či venčení psů.

V tuto chvíli však nejen litoměřický krizový štáb podrobnější informace k očkování nemá. Jak vyplynulo z videokonference s krajským krizovým štábem, na způsobu organizace plošné vakcinace a stanovení míst, kde se tak bude dít, Ústecký kraj ve spolupráci s Krajskou zdravotní intenzivně pracuje. Jsou to totiž právě kraje, které byly tímto úkolem pověřeny.

Autor: Eva Břeňová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -