Pátek, 19 dubna, 2024
7.5 C
Litoměřice
DomůKulturaNovoroční tradice a rituály. Jak to udělat, abyste příští rok měli štěstí?

Novoroční tradice a rituály. Jak to udělat, abyste příští rok měli štěstí?

Všichni svorně doufáme, že rok 2021 bude lepší, než rok letošní. Pro jistotu ale nenechte nic náhodě a vsaďte na moudrost našich předků a na jejich rituály. Co musíte udělat pro to, aby se Vám v příštím roce dařilo?

Zatímco budou odbíjet hodiny půlnoc, snězte bobulí hroznového vína. Hrozny odedávna znamenají hojnost a štěstí.

O půlnoci obejděte dům s kufrem třikrát, aby Vaše cesty byly příští rok bezpečné.

Kolem domu rozprašte sůl, abyste jej ochránili před zlovolným silami.

Na Nový rok rozhodně neuklízejte – pokud byste zametali, budete si vynášet štěstí z domu. Nemělo by se ani prát. Pověšené prádlo může podle pradávných báchorek přinést do rodiny smrt. Z domu nic nevynášejte – mohlo by Vám to příští rok chybět.

Pokud u sebe budete mít první lednový den dostatek peněz, tak v následujícím roce budete mít dostatek peněz a nebudete strádat.

Pokud se na Nový rok obléknete do nového, znamená to, že budete po celý nadcházející rok jako noví.

Na Nový rok nejezte drůbež, aby Vám neuletělo štěstí. Nedoporučuje se ani ryba (aby Vám štěstí neuplavalo) a maso rychlých zvířat (například zajíc), aby Vám štěstí neuteklo. Naopak si dopřejte čočku, která symbolizuje hojnost. Někde také opět pečou vánočku, do které přidávají hrachové zrno. Ten, kdo ho ve svém kousku najde, bude mít celý rok štěstí.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -