Neděle, 28 dubna, 2024
13.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceNa Nový rok můžete na některý z vrcholů Českého středohoří. Třeba na...

Na Nový rok můžete na některý z vrcholů Českého středohoří. Třeba na Milešovku nebo na Lovoš

Litoměřicko – Novoroční výstupy jsou rok od roku oblíbenější. Procházka do přírody Vám po vánočních a komorních silvestrovských oslavách udělá určitě dobře. Turistické chaty budou mít otevřena výdejová okénka s občerstvením.

Nejvyšší hora Českého středohoří – Milešovka – je právem přezdívaná královna Českého středohoří. Má 837 metrů a rozhled z ní je považován za jeden z nejhezčích v Česku. Chata Milešovka bude na Nový rok otevřena od 10 až do 16 hodin. Na vrcholu je nově také „Nouzovna“ pro skromné přespání až deseti lidí.

Vyrazit můžete i na Lovoš. Vrchol, který je domovem mnoha chráněných rostlin, má 570 metrů. Zdejší turistická chata, kterou vlastní Klub českých turistů, má od 24. prosince nového provozovatele, který bude mít na Nový rok otevřeno od 10 do 16 hodin. Žádná novoroční akce zde ale nebude (s ohledem na aktuální vládní nařízení) organizována.

Můžete pochopitelně následovat praotce Čecha a na Nový rok vystoupat na horu Říp. Má 456 metrů a od pradávna patří k symbolům českého národa. Milé je, že na přísun novoročních turistů jsou tady připraveni a od 10 do 17 hodin se nahoře můžete občerstvit. V nabídce bude třeba zdejší vyhlášená zelňačka nebo utopenec. Vzhledem k vládním nařízením je ale potřeba počítat pouze s výdejovým okénkem a s dodržováním rozestupů.

Hrad Hazmburk bude na Nový rok uzavřen. Lidé mohou ke hradu vystoupat, do areálu se ale nedostanou.

Naopak vypravit se můžete na vrch Kalich na severním okraji Třebušína. Na vrchol, který má skoro 537 metrů, vede žlutě značená turistická trasa přímo z Třebušína.

Sázkou na jistotu je Novoroční výstup na Radobýl, o kterém jsme psali ZDE.

A jestli půjdete na kterýkoliv ze zmíněných vrcholů, vzpomeňte si také na litoměřické potápěče. Potápěčský klub KRAKEN se totiž na Nový rok pravidelně potápí do hloubky 5 – 7 metrů.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -