Čtvrtek, 25 dubna, 2024
4.3 C
Litoměřice
DomůZprávyCOVID 19PES je zpět v pátém stupni. Víte, co to znamená?

PES je zpět v pátém stupni. Víte, co to znamená?

Česká republika je od včerejška v pátém – nejvážnějším – stupni protiepidemického systému PES. Platit bude zatím do 10. ledna. Znamená mimo jiné zákaz vycházení od 21 hodin, setkávat se mohou maximálně dva lidé.

Obchody mohou prodávat  jen potraviny a zboží základní potřeby, restaurace mohou mít otevřena pouze výdejní okénka. Úředníci by měli pracovat hlavně z domova a vyřizovat pouze základní agendu.

Vnitřní sportoviště jsou uzavřena, amatérské soutěže jsou zakázány. Zastavil se také provoz lyžařských vleků.

Svateb a pohřbů se smí účastnit maximálně 15 osob. Dosud to bylo 20.

Návštěvy v sociálních zařízeních jsou možné pouze s negativním testem.

Do škol se po vánočních prázdninách – 4. ledna – vrátí pouze prvňáci a druháci. Zbytek bude pokračovat v distanční výuce.

Co se smí prodávat a co zůstává otevřené: potraviny, hygienické potřeby, kosmetika, lékárny a zdravotnické prostředky, zverimex, krmiva, brýle a kontaktní čočky, noviny, časopisy a tabákové výrobky, prádelny a čistírny, servis a opravny silničních vozidel, provozovny umožňující vyzvednutí zásilek, květinářství, galanterie, zámečnictví, opravny strojů pro domácnost (bílé elektroniky), domácí potřeby a železářství (nepovažuje se za ně prodej nábytku a podlahových krytin), prodejny zbraní a střeliva. Otevřeny budou i pohřební služby, kamenictví a prodejny pietního zboží.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -