Neděle, 5 května, 2024
18.3 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertyVánoční koncert ZUŠ přece jen bude!

Vánoční koncert ZUŠ přece jen bude!

Litoměřice – ZUŠ Litoměřice každoročně obohatila předvánoční čas různými akcemi a koncerty, včetně oblíbené Rybovy České mše vánoční. Koronavirus plány zhatil, přesto lidé o tradiční vánoční symfonický koncert 2020 nepřijdou!  Bude, ale tentokrát „distančně.“

Zvukař Marek Ženkl totiž využil svůj archiv a zároveň zpracoval i videozáznamy Milana Kacara z let 2015-2019 původně určené pouze k dokumentaci.  Při výběru skladeb měl hlavní slovo Jiří Knotte. ‚Ohlédnutí‘  za koncerty z let 2015-2019 bude od 23.prosince vysílat  YouTube kanál ZUŠ Litoměřice a litoměřicko24.  

 „Ačkoli nouzový stav trvá, škola uvnitř žije naplno, o čemž svědčí i nahrávky kantorů. Počítáme rovněž s tím, že zkušenosti s vysíláním na našem školním kanále YouTube využijeme i k přípravě koncertů na 2.pololetí, kde  už budou také ‚on line‘nahrávky  s našimi žáky,“ říká ředitelka Dominika Valešková. Škola bude hledat další způsoby a možnosti,  aby  se děti mohly veřejnosti  pochlubit  tím, co se už ve škole naučily.  Motivací a inspirací pro ně by mohl být třeba již na YouTube zveřejněný první koncert učitelů.  

 Nezahálejí  ani výtvarníci, kteří mají výstavu v kině Máj. Vzhledem k nouzovému stavu zatím na neurčito,  zřejmě ale potrvá déle než jen do ledna.  Ateliér Iny Ofomati vystavuje práce v oknech Oka-mžiku. Aktivní jsou i dramaťáci. Tento obor připravuje a nahrává ‚rozhlasovou‘  hru.  

„Rok 2021 by tedy mohl být rokem hledání nových cest a možností pro tvorbu a prezentaci žáků,“  doufá ředitelka ZUŠ. Podotýká v té souvislosti, že v novém roce si ZUŠ připomene  120 let od vzniku umělecké školy v Litoměřicích. Základ tehdy položila „Orchestrální škola císaře Františka Josefa“, na kterou umělecké školství ve městě v dalších letech navázalo.

 „V současné situaci ale musíme zamýšlené projekty nahradit jinak. Každopádně – škola je tu pro děti a hledá, jak co nejlépe naplnit své poslání. Chránit kulturní hodnoty je velmi důležité, neměli bychom na to zapomínat i přes veškeré těžkosti, kterými procházíme.  Aby v dětské mysli zůstaly vzpomínky na to dobré a aby i rodiče cítili naši podporu.  A má to význam také pro další vývoj dětí. Myslím, že se i v současné situaci upevňují vztahy mezi učiteli a dětmi a že neztrácíme radost ze společné práce,“  je přesvědčena D.Valešková.

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -