Neděle, 28 dubna, 2024
17.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřicePrestižní ocenění České středohoří Regionální produkt získaly ovocné džemy, Klapská levandule i...

Prestižní ocenění České středohoří Regionální produkt získaly ovocné džemy, Klapská levandule i Slavnosti pastvin

Litoměřice V sídle Destinační agentury České středohoří zasedala ve středu 12. prosince již dvanáctá certifikační komise, aby udělila novým zájemcům ocenění ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ regionální produkt®. Nabídka certifikovaných produktů, služeb a zážitků se tak rozšířila ze stávajících 25 na 31.

O získání certifikace na regionální značku roste každoročně zájem. Její držitelé značku vnímají jako ocenění jejich práce – ve větší míře ruční, nasazení, tradici i lásku k regionu, ve kterém žijí. Pro odběratele značka představuje záruku kvality a lokálnosti. Letošní žadatelé o získání certifikace doslova bojovali a snažili se před komisí ukázat svůj um a odhodlání.

A jaké máme nové držitele? Jednak byly obnoveny certifikáty na další tři roky pro Jana Tyleho a jeho úžasné Štípané ploty, Aleně Šumové z Levína pro její Autorskou keramiku pálenou v peci otápěné dřevem a pak Petře Brázové z Litoměřic pro její Ručně tkané oděvní a bytové doplňky.

Z nových certifikátů komise udělila hned dva panu Valdemaru Grešíkovi a jeho firmě Natura s.r.o. Jedná se o Ovocné džemy z Českého středohoří a Sušené ovoce z Českého středohoří. Ač má firma sídlo v Děčíně, suroviny – 100% ovoce, se pěstuje v sadech mezi Lovošem a Milešovkou a u Třebívlic.

Veškeré ovoce je ručně sbíráno i porcováno, džemy obsahují 60 – 90 % ovoce, třtinový cukr a pektin a jsou opravdu výtečné.
Dalším novým držitelem certifikátu se stala paní Lucie Kudibálová a její domácí Zmrzlina Porta Bohemica. Ta obsahuje pouze lokální ovoce, například maliny z ploskovické malinové farmy, bohušovickou smetanu a vodu.

Simona Görtlerová z Klapého si odnesla certifikát pro zážitek, kterým jsou Levandulové slavnosti v Levandulové zahradě Klapý a pro své sušenky Lavandulky, které peče její rodina po tři generace dle rodinného receptu. Hlavní ingrediencí je kulinářská levandule. Tu si paní Simona pěstuje na své zahradě, která je rájem pro relaxaci, hmyzím hotelem a také ozelenila obec. Levandule lékařská totiž patří do Českého středohoří již více než 100 let. Sušší a teplá půda ji zde svědčí, proto ji dodnes najdeme i volně na okolních čedičových svazích u Házmburku.

Závěrečné slovo si vzal pan Petr Kříž z Agentury na ochranu přírody a krajiny ČR a představil porotě Slavnosti pastvin. Celodenní akce primárně zaměřena na osvětu v oblasti ochrany přírody CHKO České středohoří je určená převážně rodinám s dětmi. Připraven je pěší okruh se zážitkovými stanovišti, jarmark s regionálními produkty a kulturní program.

Akce se pravidelně koná na začátku září v obci Hlinná u Litoměřic a v okolí Přírodní rezervace Holý vrch a Hradiště. V letošním roce proběhl její již 3. ročník. Komise bude zasedat opět v roce 2021 a již se těší na nové žadatele.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -