Pondělí, 29 dubna, 2024
24.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřicePoplatek za svoz odpadu se v Litoměřicích příští rok zvýší na 696,-...

Poplatek za svoz odpadu se v Litoměřicích příští rok zvýší na 696,- Kč

Litoměřice – Poplatek za komunální odpad se v roce 2021 v Litoměřicích zvýší na 696,- Kč. Schválili to zastupitelé na svém zatím posledním jednání. Schválení předcházela bouřlivá diskuze. Dosud totiž Litoměřičané platili za odpad 498,- Kč. Tato částka se nezměnila čtrnáct let.

„Od roku 2021 se městům a obcím zvýší skládkovné. Zatímco nyní platíme 1046 korun za tunu směsného komunálního odpadu a 1231 korun za tunu objemného odpadu, nově se tyto platby navýší o 300 korun. Zvýšení je vyvoláno změnou zákona o odpadech, který říká, že postupně tato částka vzroste ještě o další tisícikorunu,“ vysvětil hlavní důvod zvýšení poplatku vedoucí odboru životního prostředí Pavel Gryndler.

Zastupitel Jiří Adámek (ANO 2011) na jednání v rámci diskuze navrhoval ve městě zavést systém tzv.“chytrých popelnic,“ kdy občané zaplatí jen vývoz toho odpadu, který skutečně vyprodukují. Tento systém už přes dvacet let používá například Švédsko. Velmi se tam osvědčil.

„Myslím si, že zvýšení poplatku za odpady bude pro spoustu lidí demotivující a obávám se, že přestanou třídit. Proto navrhuji, aby byl stanoven minimální poplatek a zbytek částky byl stanoven formou bonusů. Využívejme moderní technologie a evidujme skutečnou frekvenci svozu odpadových nádob. V Evropské unii je na to možné čerpat celou řadu dotačních titulů,“ uvedl Adámek.

Jak vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí, systém tzv. „chytrých popelnic“ je snadno uplatnitelný například u rodinných domů, na velkých sídlištích by ale byl problematický. Systém adresného vyvážení navíc není tak ideální, jak by se mohlo zdát, protože lidé pak odpad kvůli pár korunám hází do jiných popelnic než do své vlastní, nebo vyvážejí ve zvýšené míře odpadky za město.

Na nápad zastupitele Jiřího Adámka (ANO 2011) reagoval místostarosta Litoměřic Lukas Wünsch (Severočeši). „Já jsem přesvědčený, že pro Čechy je potřeba vymyslet český model. Inspirovat se můžeme, ale je potřeba vymyslet model vlastní.  Jestliže se poplatek za odpady zvýší na 696,- Kč, je to 58 měsíčně, tedy o 17,50 Kč měsíčně více, než jsme platili do teď. Při dnešních cenách to v obchodě nejsou ani dvě tatranky,“ poukázal Wünsch. Tajemník Městského úřadu Litoměřice Milan Čigáš navíc připomněl, že poplatek za svoz odpadu lidé mohou platit kvartálně nebo měsíčně a řada z nich už této možnosti využívá.  Poslední platba musí být připsána na účet města do 31. října.

„S navýšením poplatku za odpady nemůžu souhlasit, jednoduše proto, že jsme lidem před lety řekli, ať třídí. Město několikrát vyhrálo skleněnou popelnici za třídění odpadu. A teď se lidem odměníme tím, že poplatek za odpady zvýšíme?“ přispěl do diskuze Tomáš Sarnovský (ANO2011).  Na to reagoval Jaroslav Růžička (KSČM). „Taky bych byl naštvaný, kdybych třídil a poplatek za odpady se přesto zvýšil. Je ale potřeba si uvědomit, že právě díky tomu, že lidé třídí, se nám podařilo udržet poplatek za odpady 14 let v nezměněném stavu,“ uvedl Růžička.

Marek Kocánek (ANO 2011) vidí problém v investičních bytech. „V Litoměřicích žije spousta lidí, kteří produkují odpad a nemají ve městě trvalé bydliště, neplatí tudíž žádný poplatek. Proto bych navrhoval, aby výše poplatku zůstala na současné výši, tedy 498,- Kč,“ uvedl.

K návrhu navýšit poplatek na 696,- Kč se nakonec přiklonil i starosta města Ladislav Chlupáč. „Lidé sice třídí, ale drhne využití separovaných složek odpadu, proto je vyvíjen tlak, aby lidé odpadu produkovali co možná nejméně. Je to problém celé Evropské unie, zdaleka ne jen České republiky,“ vysvětlil litoměřický starosta.

Zastupitelstvo nakonec schválilo protinávrh MUDr. Leoše Vysoudila (ODS) a Litoměřičané budou v příštím roce za odpady platit 696,- Kč. Původní návrh byl přitom 744,- Kč.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -