Pátek, 29 března, 2024
3.8 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceVíte, že existuje linka důvěry pro seniory? Funguje 24 hodin denně

Víte, že existuje linka důvěry pro seniory? Funguje 24 hodin denně

800 157 157 – to je telefonní číslo na linku důvěry, která je určena především seniorům a jejich blízkým.  Linka je k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a je bezplatná. Volat na ni mohou lidé, kteří se cítí osaměle  nebo ti, kteří se ocitli v životní situaci, se kterou si sami nedokáží poradit.

Linku zajišťuje organizace ŽIVOT 90. Na jaře, během první vlny koronavirové epidemie, se na ni dovolalo 5332 seniorů.

„Na jaře jsme zaznamenali několikanásobně vyšší množství telefonátů než obvykle. Někdy sloužilo i pět konzultantů místo obvyklých dvou, a to proto, abychom mohli přijmout co nejvíce hovorů od lidí, kteří potřebují naši pomoc,“ popisuje situaci na lince důvěry František Horák, vedoucí Senior telefonu.

Senioři a seniorky přitom řeší rozličná témata, někteří mají obavy z nakažení se virem, jiní si chtějí popovídat, protože se cítili osamocení, jiní zase nerozumí stále se měnícím nařízením vlády. Společné mají jedno, bojí se nejen o sebe, ale i o své blízké. „Někteří starší lidé mají například strach z nedostatku zboží v obchodech a z uzavření prodejen,“ uvedl Lorman.

Na Senior linku se mohou obracet také dříve narození, kteří potřebují poradit ohledně například příspěvku na péči nebo příspěvku na bydlení. Linka může pomoci i příbuzným nebo pečujícím osobám, pokud potřebují poradit v praktických záležitostech.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -