Pátek, 26 dubna, 2024
13.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceKupte si vlčí mák! Uctíte tak válečné veterány a přispějete na dobrou...

Kupte si vlčí mák! Uctíte tak válečné veterány a přispějete na dobrou věc!

Litoměřice – Na 11. listopadu připadá Den válečných veteránů, k jehož vzpomínce se připojuje také Městský úřad v Litoměřicích. Vyjádřit úctu československým válečným veteránům může kdokoli zakoupením vlčího máku jako symbolu respektu.

Jeho připnutím vyjádříte nejen úctu k válečným veteránům, ale také podpoříte natáčení vzpomínek pro sbírku Paměť národa. „Vlčí mák si lze zakoupit v době úředních hodin na podatelně městského úřadu, sbírka potrvá do 30. listopadu,“ informoval vedoucí správního odboru městského úřadu Jaroslav Lachman.

Vlčí mák je symbolem bývalých vojáků a bojovníků již od konce první světové války. Červené květy v té době pokrývaly hroby padlých na západní frontě. Dne 11. listopadu 1918 byla podpisem příměří ukončena první světová válka, proto vzpomínka na veterány připadá právě na tento den. Jejich hrdinství je třeba si i nadále připomínat.

Paměť národa je nejrozsáhlejší veřejně přístupná pamětnická databáze v Evropě, kterou spravuje společnost Post Bellum, Ústav pro studium totalitních režimů a Český rozhlas. Obsahuje tisíce svědectví válečných veteránů, politických vězňů, disidentů a představitelů moci. V České republice žije spousta bývalých vojáků a odbojářů z období druhé světové války, ale také vojáků novodobých, jejichž osudy prozatím zůstávají skryty. Prostřednictvím sbírky ke Dni válečných veteránů mohou tyto jedinečné příběhy spatřit světlo světa.

Autor: Iveta Hejduková

Tisková zpráva města Litoměřice

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -