Středa, 24 dubna, 2024
9.8 C
Litoměřice
DomůZprávyRedakční zprávyS vysokorychlostní tratí obce nesouhlasí

S vysokorychlostní tratí obce nesouhlasí

Litoměřicko – Vysokorychlostní trať, která má spojit Drážďany s Prahou, děsí starosty a občany malých obcí na Litoměřicku. Aktuálně je totiž ve hře varianta, která má vést přes Chodouny, Polepy a Křešice. Některé obce jen těsně míjí nebo rozděluje jejich místní části. To je i případ Hrobců. Trať by ji totiž rozdělila. Tak jako by rozdělila Chodouny a Lounky.

Právě proto se starostka Chodoun Marie Cimrová stala předsedkyní zapsaného spolku rozVRTaná krajina z.s  jehož účelem je ochrana přírody a krajiny, vod a prosazování zájmů obcí  a jejich obyvatel. Kromě Chodoun a Křešic jsou členy spolku také Hrobce, Žitenice a Polepy. O vstupu už uvažují Židovice a Kleneč. Zájem projevili i někteří podnikatelé.

„Myslím si, že vysokorychlostní trať obcím nic dobrého nepřinese. Z variant, které nám byly představeny v Roudnici nad Labem, jsou ty po pravé straně Labe nejméně vhodné.  Je tady nádherná příroda a úrodná půda, oceňované chmelnice…. Informace, že by trať měla vést právě přes nás, pro mě byla překvapením. Už řadu let žijeme v tom, že případná trať povede podél dálnice D8 v koridoru územní rezervy zakotvené ve schválených Zásadách územního rozvoje Ústeckého kraje,“ uvedla starostka.

Starosta Křešic Michal Mančal to potvrzuje a dodává: „Spolek se bude snažit, aby tudy trať pokud možno nevedla. A pokud ministerstvo dopravy rozhodne jinak, pak budeme požadovat garance pro lidi, kterým vysokorychlostní trať vstoupí do života. Jen v Křešicích by se to týkalo čtyř domů. Všechno jsou to lidé, kteří v obci žijí celý život a chtějí tu pochopitelně dožít. Křešice ale nedisponují nijak velkým množstvím volné plochy, na které by se těm lidem mohlo vystavět náhradní bydlení, takže to může být problém.“

Nezanedbatelná je i skutečnost, že se jedná o záplavovou oblast. Vysokorychlostní trať by navíc zastavěla místo, které chce obec Křešice využít jako humanitární sklad protipovodňových zábran. „Pokud přes nás povede trať a přijde velká voda, budeme jako na ostrově a úplně odříznutí od okolí,“ vysvětluje Marie Cimrová.  Obcím se nelíbí ani to, že stávající železniční trať vedoucí do Křešic je v havarijním stavu, na což opakovaně upozorňují několik let.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -