Úterý, 30 dubna, 2024
13.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceFotograf Nezbeda na nádraží vystavuje své „Vteřiny světla“

Fotograf Nezbeda na nádraží vystavuje své „Vteřiny světla“

Litoměřice –  „Vteřiny světla“ je od dubna nová výstava v Nádražní galerii ve vestibulu ČD Litoměřice-město. Autorem třiadvaceti vystavených velkoformátových fotografií je litoměřický fotograf Zbyněk Nezbeda, který ji připravil ve spolupráci s litoměřickým sdružením FotoporoT.  

Fotografování jej jako hobby provází skoro celým životem. Dlouho působil v ústeckém fotoklubu OKS, absolvoval také dvouletou školu pořádanou tehdy Svazem českých fotografů.

„Kolem roku 2000 jsem se stal členem Fotoklubu Kalich v Litoměřicích, kde se scházíme dodnes,“ upřesňuje a ke svému focení ještě dodává, že dlouho vydržel u analogové fotografie, než před deseti lety přešel na digitál. Na klasiku ale nezanevřel…

 „Víte, ono to má svoje kouzlo i přednosti, a nejde jen o nějaký sentiment. Proto si někdy ve své staré Yashice, či Nikonu ‚střihnu‘ černobílý nebo barevný film. Digitál ovšem používám pro jeho rychlé zpracování. A sám si fotky i tisknu, abych měl  plnou kontrolu nad procesem. Na internetu se ale vůbec neprezentuji, pro mě je fotografie celá až na papíru,  její elektronická verze mě vůbec neuspokojuje!“    

Když se Zbyňka ptám na témata, říká, že pro něj je rozhodující pocit, tedy to, co cítí a co chce vyjádřit.  A nerozhoduje, jestli jej najde v krajině a krajinných detailech, v motivech města, či v rostlinné říši. Důraz přitom klade na barvy a světlo, za kterým často vyráží při tzv. zlaté hodince. Tyto okamžiky mohou trvat jen krátce. Snahou je ony „vteřiny světla“ zachytit a vkomponovat do záběrů tak, aby souzněly s autorovými pocity.

Jak se mu to daří, můžete až do konce června posoudit i vy. Na výstavě v nádražní galerii najdete jak snímky prokazatelně vzniklé v samotných Litoměřicích, tak i volně pojaté a abstraktně laděné krajinné detaily, připomínající tvorbu impresionistů.

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -