Nová výstava v Památníku Terezín ukáže chvíle naděje

0
56

Terezín – Ve čtvrtek 14. března ve 14 hodin začíná v terezínské Malé pevnosti (foyer kina) výstava s názvem „Těžké dny střídaly chvíle naděje.“ Expozice veřejnosti představí dochované předměty, které během druhé světové války vyrobili vězni Malé pevnosti.

Na výstavě spatříte např. výtvarné práce s motivy vězeňských prostor a každodennosti, kresby portrétů spoluvězňů a jedinečné karikatury z dílny významných umělců jako Ema Blažková, Karel Štipl, Josef Kylies a další.

K vidění budou dále různé drobné artefakty, menší upomínkové předměty, zejména ze dřeva a kovů, jakými jsou hračky, přívěsky, krabičky či tabatěrky.

Ženy šily ze zbytků látek panenky, zvířátka, pantoflíčky, srdíčka apod. Někteří vězni také trávili volný čas hraním společenských her, výstava představí jimi vlastnoručně vytvořené karty, kostky, domino a šachy, vyráběné většinou z kartonu od balíčků či z chleba.

„Všechny tyto předměty se dochovaly díky odvaze ukrývat je před dozorci, popřípadě různými způsoby propašovávat z věznice a jsou dodnes připomínkou kruté reality prostředí, v němž hrály zmíněné aktivity významnou pozitivní úlohu, kterou potvrzují vzpomínky přeživších vězňů,“ připomíná tiskový mluvčí Památníku Terezín Stanislav Lada.

Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží. Ve foyer kina Malé pevnosti bude ke zhlédnutí až do 10. června.

Úvodní foto: kresba Emy Blažkové, archiv Památníku Terezín

- Naši partneři -
Předchozí článekZŠ Sady Pionýrů opět pořádá tvořivé odpoledne pro předškoláky
Další článekVOLNÁ MÍSTA: Knihovník/knihovnice – vedoucí odborných oddělení knihovny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno