Neděle, 12 května, 2024
19.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoZámek v centru Žitenic by mohla koupit obec

Zámek v centru Žitenic by mohla koupit obec

Žitenice – Žitenicím se naskytla možnost odkoupit místní zámek – a to včetně přilehlých budov a pozemků. Obec teď zvažuje, jak se zachovat. A možnost vyjádřit se mají i občané.

„Jedná se o centrum obce, které by obci mělo patřit. Pokud zámek nekoupíme, může ho koupit kdokoliv a obec nebude mít možnost jakkoliv jeho využití ovlivnit. V horším případě ho může nový vlastník nechat chátrat desítky let. Musíme si však přiznat, že obec by finanční zátěž pocítila, některé plánované investice by se mohly posunout na další období. Jedná se o kulturní památku, znamená to, že jednání o stavebních úpravách nebudou jednoduchá,“ uvádí vedení obce Žitenice ve volně přístupném dopisu občanům.

Kupní cena zámku a všech přilehlých budov a pozemků je v tuto chvíli zhruba 20 milionů korun, přičemž částka by se dala rozložit do splátek na tři až pět let. Pokud jde o využití zámku, mají žiteničtí řadu nápadů – v zámku by mohl sídlit například obecní úřad, knihovna, galerie, kvavárna nebo obřadní místnost.  Atrium zámku by mohlo dobře sloužit kulturním akcím.

Pokud by obec zámek skutečně koupila, bylo by samozřejmě nutné do budoucna počítat s jeho renovacemi. „Nebude ale nutné investovat v nejbližších letech. Bude možné opravy rozprostřít do dalších i desítek let. Pokud bychom chtěli zámek zrekonstruovat teď hned (což je nereálné), odhaduje se cena na cca 100 milionů Kč. Ale toto se právě dá dělat postupně, léta a každoročně lze čerpat různé dotace, jak národní, tak evropské nebo nalézt vhodného investičního partnera,“ vysvětluje vedení obce, které zároveň apeluje na občany, aby se v této věci vyjádřili. Udělat to mohou například prostřednictvím e-mailu podnety@zitenice.cz nebo písemně do schránky na budově obecního úřadu.

V kulturním domě včera proběhla také debata s občany.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -