Sobota, 27 dubna, 2024
11.7 C
Litoměřice
DomůKulturaVýstavyLitoměřická galerie zahájí výstavu současné umělkyně Dagmar Filípkové

Litoměřická galerie zahájí výstavu současné umělkyně Dagmar Filípkové

Litoměřice – Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích zahájí ve čtvrtek 22. února výstavu jedné z nejvýznamnějších autorek současného českého art brut – Dagmar Filípkové. V hlavní výstavní budově galerie v ulici Michalská 29/7 uvidíte výběr z autorčiny tvorby – velkoformátové olejové pastely, malby, originální design malovaný na látku, ale i úryvky z jejích deníků.

Vernisáž začne v 17 hodin a Dagmar Filípková na ní bude osobně přítomna.

Výstava byla připravena ve spolupráci se spolkem Altán Art, který iniciuje setkávání a tvorbu lidí s handicapem a poskytuje zázemí tvůrcům art brut. Expozice Dagmar Filípkové nese název  Pouť krkonošská a jiné krajiny a k vidění v galerii bude až do 26. května.

„Dáša Filípková je výtvarnice z pražského Ateliéru radostné tvorby, kreativního útočiště A.R.T. pro umělce s mentálním handicapem a duševním onemocněním, jejichž tvorba bývá označována jako art brut. Lidská bytost, od narození trochu jiné dítě, kterému ve věku vstupu do základní školy hrozil místo vzdělávání úděl celoživotní ústavní péče. A dnes? Renesanční osobnost – dáma v nejlepších letech, která hraje divadlo, píše deníky, podle kterých vznikají divadelní představení, okouzluje okolí svým zdravým úsudkem, jemnými bonmoty, živelnou energií, a navíc maluje… Malířka, která okamžitě zaujala Vladimíra Kokoliu při jeho první návštěvě v Ateliéru radostné tvorby svou přirozenou schopností pracovat s barvami – ryze, samozřejmě a vždy neopakovatelně,“ uvádí Barbora Klipcová ze Severočeské galerie.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -