Úterý, 30 dubna, 2024
15.2 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápadyJak správně sedět: Předcházejte bolestem s ergonomickou židlí

Jak správně sedět: Předcházejte bolestem s ergonomickou židlí

Při práci či studiu trávíme spoustu hodin týdně za stolem. Je důležité věnovat pozornost tomu, jak sedíte. Správnou polohou snížíte zátěž zad a ramen a podpoříte tak své zdraví. Je důležité mít kvalitní židli, naučit se správně držet tělo a občas si zacvičit.

Kvalitní židle

Správné držení těla vám nejlépe půjde s kvalitní židlí. Ideální volbou je ergonomický model, který se přizpůsobí vašim potřebám, například ergonomická židle Liftor Active. Měla by mít správně navrženou konstrukci, aby poskytovala oporu dolní i horní části zad. Je třeba mít možnost přizpůsobit si výšku sedadla, ale i loketních opěrek. Praktická je i funkce naklápění, chybět by neměla opěrka hlavy. Pohodlí zvyšuje komfortní polstrování, to je však poměrně individuální. Vyzkoušet můžete různé modely, abyste zjistili, na čem se vám bude sedět nejlépe.

Optimální sezení

Nastavitelná zdravotní židle je nezbytností pro zdraví, ale je důležité naučit se na ní správně sedět. Boky zatlačte až k opěradlu, podepřete si krk a bedra. K tomu může sloužit samotná židle či doplňující polštářky. Skvělou volbou je aktivní mechanismus židle, který vás udržuje stále v pohybu a nenechává svaly ztuhnout. Výšku sedadla si nastavte tak, abyste měli monitor přímo v úrovni očí. Chodidla by měla být rovně na podlaze, kolena zhruba ve výšce kyčlí. Pokud se naučíte správně sedět, podpoříte přirozené zakřivení páteře a nebudete ji zbytečně zatěžovat.

Nezapomeňte na cvičení

Dlouhodobé sezení má řadu negativních účinků, zmírnit je můžete pravidelným protahováním se. Je dobré uvolnit se, stačí jen pár minut cviků, abyste se zbavili diskomfortu. Kromě toho je třeba cvičit i mimo práci, stačí procházky nebo jóga. Ty vás zbaví napětí, protáhnou svaly a posílí je – i to je důležité pro to, abyste mohli zdravě sedět.

Poloha monitoru

Zdravé držení těla podporuje také optimální nastavení monitoru. Posaďte se rovně a dívejte se přímo před sebe – střed obrazovky by měl být o pár centimetrů výše než vaše oči. Vzdálenost by měla být zhruba jako délka vašich paží. Zvážit můžete i brýle proti modrému světlu, ty pomohou omezit celkovou únavu. Díky správné poloze monitoru můžete uvolnit ramena a narovnat krk, tak předejdete hrbení se.

Umístění klávesnice

Celkové držení těla může ovlivnit i umístění klávesnice. Položte ji přímo před sebe, jednu polovinu nasměrujte blíže k sobě. Ruce si položte pohodlně na stůl, aby ramena byla uvolněná a lokty mírně od těla. Pokud zrovna nepíšete, ruce si položte, aby si svaly mohly odpočinout.

Pokud si pořídíte ergonomickou židli, zdravé sezení bude mnohem jednodušší. Nezapomínejte ani na monitor a klávesnici, i ty lze přizpůsobit, aby jejich používání bylo pohodlné.

Zdroj foto: Friends Stock / Adobestock.com

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -