Pondělí, 29 dubna, 2024
12.2 C
Litoměřice
DomůKulturaV Malé pevnosti opět vzdají hold Bedrníkovi

V Malé pevnosti opět vzdají hold Bedrníkovi

TerezínVe středu 7. února 1945 byl v terezínské Malé pevnosti popraven hrabě Zdeněk Bořek-Dohalský, novinář Lidových novin, stoupenec Masarykova Československa a výrazná postava protinacistického odboje. Od roku 2020 je tento den součástí kalendária vzpomínkových akcí pořádaných Památníkem Terezín.

K témuž datu se váže i jeho spolupráce na akci s Plzeňskou filharmonií.

Páté pokračování „Pocty Bedrníkovi“ připomene nejen pohnuté osudy Zdeňka Bořka-Dohalského, ale také jeho bratra Antonína, vlasteneckého kněze, jenž byl po krátké internaci v Terezíně v létě 1942 odeslán do Osvětimi a tam nacisty zavražděn. V letošním roce si připomeneme také osudy dalších duchovních, kteří za druhé světové války prošli Malou pevností Terezínem. 

Vzpomínková akce Pocta Bedrníkovi aneb za svobodu víry a svědomí se koná v den 79. výročí popravy Zdeňka Bořka-Dohalského v terezínské Malé pevnosti, tj. ve středu 7. února 2024. 

Záštitu nad konáním akce převzali: Ladislav Chlupáč – senátor Senátu Parlamentu ČR za Litoměřicko a Slánsko a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Pořad je zároveň součástí mimořádné koncertní řady Plzeňské filharmonie pod názvem Historické reflexe pod záštitou ministra kultury ČR Martina Baxy.

Program:

15:00 Setkání účastníků v prostoru před kinem Malé pevnosti a společný přechod na bývalé popraviště, kde proběhne pietní vzpomínka

16:00 V předsálí kina Malé pevnosti pohovoří o osudech Zdeňka Bořka-Dohalského, jeho bratra Antonína a dalších duchovních perzekvovaných pro svou víru v terezínské Malé pevnosti historik Zdeněk Hazdra. Hudební doprovod k akci obstará České noneto a barytonista Roman Janál.

17:30 Zakončení vzpomínky 

Autor: Stanislav Lada, tiskový mluvčí Památníku Terezín

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -