Úterý, 30 dubna, 2024
13.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceV bývalé želetické ubytovně rostou příčky nových bytů

V bývalé želetické ubytovně rostou příčky nových bytů

Litoměřice – Stavebně zcela zásadní rekonstrukce bývalé ubytovny v Želeticích na takzvané prostupné bydlení je v plném proudu. V září loňského roku zahájený projekt spočívající ve výstavbě nových bytů má být ukončen letos na podzim.

V současné době jsou hotové bourací práce a je založeno hlavní zdivo. Nyní se provádějí vyzdívky a následovat budou práce na sítích a střeše. Náklady na projekt azylového bydlení v přízemí budovy a na projekt sociálního bydlení v prvním patře budou z větší části kryty z dotací, avšak každý z jiné výzvy a s jinými podmínkami čerpání. Realizaci bytů ve druhém patře uhradí město ze svého.

Projekt je předběžně vyčíslený na přibližně 54 milionů korun. Náklady na azylové bydlení jsou odhadnuté na 19 milionů korun, z toho 16 milionů pokryje dotace. Také náklady na projekt sociálního bydlení budou z větší části hrazeny z dotace. Celkem má vyjít na zhruba 18 milionů, dotace v tomto případě činí 16 milionů. Realizace standardních bytů s tržním nájemným vyjde přibližně na 17 milionů korun.

Ačkoli Litoměřice patří mezi města s nejrozvinutější sítí sociálních služeb, takzvané prostupné bydlení tu chybí. Jeho prostřednictvím chce město lidem ohroženým bytovou nouzí poskytnout bydlení a zároveň pomoci postavit se „na vlastní nohy“. V budově proto bude přítomný sociální pracovník, který lidem v nouzi pomůže řešit jejich problémy a postupně si najít i vlastní bydlení.

Autor: Michaela Rozsypalová

Tisková zpráva města Litoměřice.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -