Program MKZ Litoměřice loni navštívilo 310 tisíc návštěvníků

0
89

Litoměřice – 310 tisíc návštěvníků, 342 kulturních akcí a 866 projekcí – takový byl pro Městská kulturní zařízení v Litoměřicích rok 2023. Od roku 2021 se návštěvnost rapidně zvýšila, a i nadále stoupá.

Na výstavišti Zahrada Čech se uskutečnilo celkem 48 akcí různého charakteru, ať už novinky v podobě koncertů legendárních kapel jako Chinaski nebo Olympic, tak spousty výstav či konferencí. Nejprestižnější akcí roku 2023 byl Mezinárodní pivní festival, který se sem přesunul z Českých Budějovic.

 V Domě kultury návštěvnost akcí také stoupla, a to na dvojnásobek. Přivítali jsme zde výjimečné umělce, jako jsou Dasha, Jiří Korn, Vojtěch Dyk, 4 Tenoři a další. Proběhl Ples jara a přátel vína, Vánoční ples, talkshow s Miroslavem Donutilem nebo Osmanym Laffitou. Nechyběly ani dětské akce jako Kája a Bambuláček a Míša Růžičková. Dále se uskutečnily taneční jak pro mládež, tak pro dospělé, o které byl obrovský zájem.

Litoměřický hrad se stal centrem pozornosti zejména v říjnu a listopadu, kdy hostil unikátní výstavu replik Českých korunovačních klenotů, která sklidila obrovský úspěch. Konala se módní přehlídka, oslavili jsme Litoměřické svátky hudby s Václavem Hudečkem, hostem hradu se stal Zdeněk Troška nebo Ladislav Špaček. Pro milovníky vína se uskutečnil oblíbený Litoměřický hrozen a několik desítek degustací.

Divadlo Karla Hynka Máchy se může chlubit 96 akcemi. Od koncertu Davida Deyla, po několik desítek divadelních představení nebo koncertů Základní umělecké školy v Litoměřicích. Zahrály hvězdy jako Lukáš Vaculík, Eliška Balzerová, Simona Stašová, Vojtěch Dyk, Ivana Jirešová, Vladimír Kratina nebo třeba Michal Dlouhý. V Kině Máj jsme rozsvítili plátna 866krát. Promítli jsme trháky letošního roku jako Barbie, Mission: Impossible Odplata – První část, Oppenheimer a další. Nechyběl ani Koncert filmové hudby, divadelní projekce nebo třeba dětmi oblíbený Zdeněk Polach a jeho Matýsek s kamarády.

Program na Mírovém náměstí odstartoval tradiční Masopust, po kterém následoval velký průvod masek, kterým začal Litoměřický loutkový festival. Dále se zde uskutečnilo Vinobraní či Vánoční trhy a Rozsvícení litoměřického stromu.

 „Rok 2023 byl pro nás všechny opravdu velmi náročný. Nejvíce mě těší, že naše akce mají spíše pozitivní ohlasy, což je pro nás hnací motor pokračovat v novém roce dál. Pevně věřím, že návštěvníci prožili neopakovatelné chvíle, které je pobavily, dojaly, překvapily nebo třeba něco nového naučily… od toho tu pro ně jsme, pro vás všechny. A slibuji, že v roce 2024 roztočíme další kulturní kolotoč, který nás světem kultury pořádně zhoupne,“ sdělila ředitelka MKZ Litoměřice Michaela Mokrá.

Autor: Aneta Břeňová

Tisková zpráva MKZ Litoměřice.

- Naši partneři -
Předchozí článekGalerie v Úštěku i letos přivítá řadu známých osobností
Další článekŠTĚTÍ: Město má další polopodzemní kontejnery

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno