ZŠ Lingua Universal: Grant od Nadace O2 přinesl workshopy a besedy

0
66

Litoměřice – V roce 2023 se na ZŠ Lingua Universal podařilo získat prestižní grant od Nadace O2 Chytrá škola, otevírající dveře k rozsáhlému projektu zaměřenému na mediální výchovu.

Společně s partnerem Faketicky se škola zaměřila na klíčová témata, jako jsou kritické myšlení, ověřování informací, práce se zdroji, schopnost argumentace, kyberšikana, bezpečnost na internetu či manipulativní techniky na sociálních sítích.

Dotace byla primárně využita na intenzivní workshopy, do kterých byla na jaře roku 2023 začleněna současná 8. třída. Na podzim roku 2023 následovaly besedy pro 2., 4., a 6. třídu. Důraz byl kladen na maximální zapojení žáků, kteří se podíleli na řadě debat, diskuzí a skupinových prací k tématu mediální výchovy.

V rámci širšího pohledu na projekt se žáci 2. stupně věnovali různým tématům z oblasti mediální výchovy. S vlastní kreativitou zvolili formát prezentace, jako jsou referáty, plakáty, infografiky, videa, příběhy nebo kvízy. Vybraní žáci výsledky své práce prezentovali před školním parlamentem, což nejen rozvíjelo jejich rétorické schopnosti, ale také podporovalo sdílení znalostí mezi vrstevníky.

Škola se z projektu rozhodla zafinancovat i speciální workshop pro rodiče a učitele, který se zaměřil na rizika a příležitosti spojené se sociálními sítěmi. Tímto krokem se posílilo spojení mezi školou a rodinou, a celý projekt ukázal schopnost školy nejen rozvíjet mediální gramotnost žáků, ale i aktivně vzdělávat rodiče a učitele, což představuje důležitý krok ve formování digitální kultury na ZŠ Lingua Universal.

Celkově lze konstatovat, že projekt od Nadace O2 Chytrá škola výrazně přispěl k rozvoji mediální gramotnosti na ZŠ Lingua Universal. Vytvořil prostředí, kde spolupráce mezi školou, žáky, rodiči a učiteli představuje klíčový prvek pro budoucnost digitálního vzdělávání.

Autor:  Mgr. K. Filousová

- Naši partneři -
Předchozí článekObjevte kouzlo zimního houbaření s Podřipským muzeem!
Další článekGalerie v Úštěku i letos přivítá řadu známých osobností

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno