Sobota, 27 dubna, 2024
20.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceRoudnice nad LabemStarosta Roudnice svolal povodňovou komisi, voda zaplaví cyklostezku

Starosta Roudnice svolal povodňovou komisi, voda zaplaví cyklostezku

Roudnice nad Labem – Starosta František Padělek na dnešní dopoledne svolal jednání povodňové komise ORP Roudnice nad Labem. Důvodem byla mimořádná situace na toku Labe a v jeho povodí. Kulminace povodně v Roudnici nad Labem je předpokládána na středu 27. 12. ráno a mělo by dojít pouze k zaplavení cyklostezky.

Na základě informací sdělených Ing. Zajícem, ředitelem Závodu Dolní Labe, je v současné době kulminace povodně u Roudnice nad Labem předpokládána na středu 27. 12. (cca v 7:00 ráno), při vodním stavu 545–560 cm a průtoku 1.370 – 1.500 m3/s měřeném na Mělníku. Pro srovnání: dnes v 11:00 tam stav dosahoval 440 cm. Dle této prognózy by mělo v našem městě dojít jen k zaplavení cyklostezky a rozliv zasáhnout k návodní patě pilířů viaduktů pod železniční tratí.

„Na základě uvedených předpokladů bylo rozhodnuto že v Roudnici nad Labem nebude připravována stavba protipovodňových opatření. Informovali však jsme sportovní kluby v blízkosti řeky a městská policie dále monitoruje situaci. Pokud by se zásadně změnila, jsme připraveni dočasně uzavřít průchod dotčenými viadukty, případně průjezd Poděbradovou ulicí,“ sdělil starosta Padělek.

Ing. Matula, vedoucí terezínského závodu Povodí Ohře dále sdělil, že dojde k mírnému navýšení odtoku z nádrže Nechranice. V obcích ve správním obvodu ORP Roudnice nad Labem však bude zachován průtok cca 210 m3/s. I kdyby došlo k dalším intenzivním dešťovým srážkám, v tomto úseku se dále nezvýší o více jak 10%. Neočekáváme tedy zásadní zhoršení situace, i když samozřejmě nelze zcela vyloučit.

Zdroj: Tisková zpráva města Roudnice nad Labem.

Autor: Mgr. Jan Vancl, tiskový mluvčí města

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -