Úterý, 30 dubna, 2024
27.5 C
Litoměřice
DomůKulturaDivadlo„Vidím ženu trochu jinak,“ říká k výstavě v Máchově divadle fotograf F....

„Vidím ženu trochu jinak,“ říká k výstavě v Máchově divadle fotograf F. Diviš

Litoměřice „Žena – žena“ – tak nazval svou současnou výstavu, která v Máchově divadle potrvá do konce listopadu, litoměřický fotograf Fanda F. Diviš. Na více než dvaceti snímcích přibližuje fenomén ženy v osobitém pojetí, poněkud se vymykající běžným představám o „nositelce života a pečovatelce“.

Jak sám autor říká,  nejde mu o akcentaci samotného ženství v jeho tělesné smyslnosti, i když i tento prvek tu nechybí, ale spíš o prezentaci ženy v nevážné, hravé rovině. Odpovídá tomu i hravá forma inscenovaného zobrazení.

Pohádkový zimní motiv Marušky prosící o pomoc plyšáky „měsíčky“ u ohně, houslistka u Panské skály v „Koncertu pro housle a varhany“, černoška vláčící se s křížem po křížové cestě, houbařka sbírající dřevěné hříbky (používají se při štepování ponožek), čarodějnice s kocoury pod hradem Bezděz, ženy v prostředí lesů, jezer či dokonce vojenských bunkrů  – to jsou namátkou některé z obrazů, do kterých autor ztvárnil své představy.

Fanda F. Diviš, který vede fotoklub Porta – nejstarší sdružení neprofesionálních fotografů v Litoměřicích, se od počátku své tvorby zaměřuje na živou fotografii, počínaje rodinou, portréty a akty, přes sport, atletiku, basketbal až po motoristické prostředí. V hledáčku fotoaparátu mu „uvízlo“ také město, v němž žije. Před čtyřmi roky vydal publikaci o jeho krásách – „Litoměřice v obrazech“, v níž zachytil zajímavé pamětihodnosti a zákoutí města. 

Text a foto: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -