Sobota, 4 května, 2024
10.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceExpozice Důl Richard slaví 10 let. Bude možné ji navštívit zdarma

Expozice Důl Richard slaví 10 let. Bude možné ji navštívit zdarma

Litoměřice – Expozice Důl Richard v proměnách času umístěná v historickém podzemí pod budovou Městského úřadu v Litoměřicích slaví v říjnu deset let od svého otevření.

U této příležitosti se v rámci Týdne turistických informačních center uskuteční Den otevřených dveří, který nabídne vstup na tuto výstavu zdarma. Zájemci tam budou moci zavítat v úterý 24. října. Připraveny jsou i drobné dárky pro děti a kvíz.

Třicetiminutová prohlídka mapuje historii a současnost vápencového dolu nacházejícího se v těsné blízkosti města Litoměřice na vrchu Bídnice, který je veřejnosti nepřístupný. V dolu Richard se nejprve těžil vápenec, za druhé světové války v něm nacisté vybudovali tajnou továrnu a nyní se v jeho části ukládá nízkoradioaktivní odpad.

Expozice je rozdělena do pěti částí, přičemž ji uzavírá výstava fotografií. Podél chodby je umístěno 24 panelů s informacemi v českém, německém i anglickém jazyce. Autentičnost podtrhují dobové snímky, nápisy, ale i železný vozík nebo vysypané kamení. Nechybí ani makety sudů, používaných k ukládání nízkoradioaktivního odpadu.  

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Michaela Rozsypalová

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -