Pondělí, 29 dubna, 2024
16.8 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceLidmi navržené projekty z participativního rozpočtu se postupně stávají realitou

Lidmi navržené projekty z participativního rozpočtu se postupně stávají realitou

Litoměřice – Vítězné projekty z posledního ročníku participativního rozpočtu města Litoměřice se postupně stávají realitou. Po houpacích sítích na Střeleckém ostrově, které byly poblíž letního kina instalovány na začátku září, slouží od dnešního dne v Pokraticích nová mobilní kamera. 

Pracovníci technických služeb ji umístili na lampu poblíž dětského hřiště v bloku mezi ulicemi Kubínova a Na Výsluní. Stejně jako ostatní padesátka kamer v Litoměřicích bude napojena na městský kamerový systém spravovaný městskou policií.

Jak přiblížil technik strážníků Pavel Frk, díky tomu, že je kamera mobilní, bude možné ji v případě potřeby přemístit i na jiná místa. „Je to otázka několika desítek minut, přičemž více času potrvá samotná přeprava než instalace,“ poznamenal.

Politik Zdravého města Litoměřice Josef Douša připomněl, že díky navýšení částky v participativním rozpočtu ze dvou set tisíc na jeden milion korun je možné realizovat prakticky všechny projekty navržené občany, které se dostaly do užšího výběru a veřejnost o nich měla možnost hlasovat.

„Ještě v letošním roce budou zrealizovány i další nápady. Jedná se zvýšení bezpečnosti a doplnění herních prvků na dětském hřišti na Kocandě. Dále v nejbližších týdnech dokončíme také zázemí pro otužilce u Labe na Střeleckém ostrově a v části ulice Mládežnická dojde ke zvelebení veřejného prostoru,“ vyjmenoval další projekty Josef Douša s tím, že milion korun bude v rámci participativního rozpočtu pravděpodobně vyčleněn také v příštím roce.

Koordinátor Zdravého města Petr Leník doplnil, že do posledního ročníku participativního rozpočtu poslali Litoměřičané dohromady čtrnáct nápadů.

„Ne všechny návrhy však splňovaly potřebná kritéria stanovená pravidly participativního rozpočtu. A do užšího výběru postoupilo jen šest projektů. Patřila mezi ně i obnova veřejného ohniště v prostoru mezi ulicemi Michalovická a Mládežnická. Vzhledem k tomu, že tento nápad získal v hlasování veřejnosti nejméně hlasů, realizován nakonec nebude,“ doplnil Petr Leník.

Už nyní ale mohou zájemci posílat své nápady do následujícího ročníku participativního rozpočtu. Návrhy je možné posílat až do konce listopadu, a to prostřednictvím formuláře na webu Zdravého města. Tam jsou zároveň zveřejněna také pravidla.

„Následně budeme došlé náměty konzultovat s příslušnými pracovníky odborů městského úřadu, zda jeho realizaci nebrání technické či jiné překážky nebo už není zahrnutý do záměrů města. Výsledné náměty poté musí schválit rada města,“ vysvětlil postup Petr Leník.

Dalším krokem bude anketa v mobilním rozhlasu, kde o realizaci jednotlivých projektů rozhodne veřejnost.  Participativní rozpočet je jedním z důležitých principů podílení se občanů na organizaci města. Zdravé město Litoměřice ho vypisuje od roku 2016.

Autor: Michaela Rozsypalová

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -