Neděle, 5 května, 2024
18.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoVyjděte ven v papučích pro dobrou věc!

Vyjděte ven v papučích pro dobrou věc!

Litoměřicko Závažná nemoc může postihnout každého z nás. Ne vždy je šance na vyléčení. Ale vždy je možnost zůstat doma až do konce. Nevyléčitelně nemocným v závěru života pomáhají mobilní hospice splnit přání dožít v domácím prostředí.

“V praxi se stále nemálo potkáváme se situací, že pacienti a jejich rodiny neví, že mají takovou možnost a spoléhají pouze na nemocnici nebo sami na sebe,” říká Monika Marková, předsedkyně Fóra mobilních hospiců a ředitelka Hospice sv. Štěpána.

Péče o nemocného v závěru života bývá velmi náročná a vyčerpávající. „Proto je dobré nebýt na to sám. Mobilní hospic vám dá jistotu, že váš blízký bude mít veškerou potřebnou zdravotní péči v maximální kvalitě, a zároveň bude moci svůj zbývající čas prožít co nejkvalitněji a doma,“ pokračuje Monika Marková.

Mobilní hospice poskytují komplexní zdravotně-sociální služby a pečují jak o nemocného, tak o pečující rodinu, které nabízejí duchovní či psychickou oporu, ale i praktickou pomoc – např. s žádostmi o příspěvek na péči či pomůckami usnadňujícími péči o nemocného. V týmu hospice najdete lékaře specialisty a zdravotní sestry, ale také sociální pracovníky, pečovatele, duchovní nebo psychology. Během posledních dnů či týdnů pacientova života je péče k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Součástí služeb mobilních hospiců je i pozůstalostní péče, která několik dalších měsíců pomáhá pozůstalým vyrovnat se se ztrátou blízkého.

Nazujte papuče ve středu 11. října!

„Již šestým rokem se koná Papučový den, protože chceme veřejnost upozornit, že tu jsou dostupné služby, které jim pomohou v nelehké době nemoci a umírání,“ vysvětluje ředitelka Fóra mobilních hospiců Karolina Fialová a dodává, že prostřednictvím fotky v papučích může kdokoliv upozornit na činnost mobilních hospiců, které umírajícím dovolí strávit jejich poslední dny doma – třeba právě ve vlastních papučích. Do Papučového dne se letos zapojilo rekordních 44 mobilních hospiců.

Zveme všechny, aby si ve středu 11. října nazuli papuče a pomohli nám bořit tabu kolem umírání a péče v závěru života. Své fotky s hashtagem #papucovyden #dozitdoma sdílejte na sociálních sítích a mluvte ve svém okolí o tom, co mobilní hospice dělají. Více o kampani se dozvíte na www.dozitdoma.cz.

Zdroj: Fórum mobilních hospiců, z. s

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -