Pondělí, 29 dubna, 2024
14.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLovosiceV Lovosicích navýšili poplatek za svoz komunálního odpadu

V Lovosicích navýšili poplatek za svoz komunálního odpadu

Lovosice – Už osmým rokem město Lovosice přispívá každému obyvateli více jak 80 % na poplatek za svoz a likvidaci odpadu. S ohledem na jeho stále narůstající množství je však nezbytně nutné, aby se lovosičtí na svozu a likvidaci odpadu podíleli větší mírou.

„Chápeme, že se jedná o politicky značně nepopulární rozhodnutí, nicméně situace se stává nezvladatelnou. Cena svozu a likvidace odpadu v Lovosicích se letos vyšplhala na 15 milionů korun ročně. Na poplatcích od občanů však získáme zhruba 2,3 milionu a zbytek doplácíme z městského rozpočtu,“ vysvětluje starosta Vojtěch Krejčí. „Tento téměř třináctimilionový doplatek se rovná ročnímu provozu všech základních škol, tříletému provozu Domu s pečovatelskou službou nebo čtyřletému provozu MHD,“ dodává starosta.

Nová výše poplatku bude od příštího roku činit 850 korun. Navýšení poplatku se netýká dětí do 3 let a seniorů nad 70 let věku. Současně obyvatele čeká rozsáhlá osvěta na téma odpad a jeho třídění, která může vést k opětovnému snížení poplatku. „Zvýšený poplatek v této podobě vidíme na následující pětileté období. Po něm je pak vhodné celou situaci opět aktualizovat. Když se nám všem podaří produkovat menší množství odpadu a více třídit, jak pak na místě poplatek opět snížit. To je myslím motivace pro nás všechny,“ upřesňuje starosta Krejčí.

Pokud se podíváme do dalších měst a obcí, tak není poplatek blížící se k tisícovce nic neobvyklého. Hned v nedalekých Třebenicích lidé zaplatí ročně 900 Kč, v Litoměřicích 696 Kč, v Mostě 840 Kč či v Žatci 900 Kč. Lovosická extrémně nízká sazba za odpady jen výsledkem unáhleného politického kroku z roku 2016. K jeho navyšování mělo podle starosty Krejčího docházet postupně s rostoucími náklady na městské odpady. To se však nedělo. „Toto rozhodnutí vidíme jako nezbytné. Dělat populistické kroky je strašně jednoduché, ovšem přesně takové kroky ohrožují budoucí rozvoj našeho města. Tato situace je toho příkladem,“ dodává.

Zvýšení příjmu od občanů například podpoří další modernizaci kontejnerů, která se u veřejnosti setkává s pozitivními ohlasy. „Za posledních 10 let město investovalo více jak 30 milionů do nových velkokapacitních nebo samolisovacích kontejnerů, do sběrného dvora či svozových vozidel. Tento krok nám umožní v modernizaci dále pokračovat a instalovat například více odpadových nádob na oleje, bioodpad, kovy apod. do dalších částí města,“ uzavírá Vojtěch Krejčí.

Radnice hodlá obdrženou částku z poplatku okamžitě promítnout do připravovaného rozpočtu pro další rozvoj města, jeho údržbu a dalších služeb.

Toto je tisková zpráva města Lovosice.

Úvodní foto je ilustrační.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -