Pondělí, 29 dubna, 2024
19.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceLetošní sborové dny vsadily na české sbory

Letošní sborové dny vsadily na české sbory

Litoměřicko – Dvěma kvalitními českými smíšenými sbory bude obohacen letošní festival sborového zpěvu. Během už 28. ročníku Sborových dnů se kromě pořádajícího sboru Cantica Bohemica z Litoměřic představí ještě Smíšený sbor Harmonie z Loun, Gaudium Praha a z domácích sborů ještě Páni z Kalicha.

První festivalový koncert se bude konat v pátek 6. října  od 19 hodin v sále Hradu v Budyni nad Ohří. Představí se Harmonie Louny, Páni z Kalicha a Cantica Bohemica.

Druhý koncert se uskuteční v  sobotu 7. října v kostele Všech svatých v Litoměřicích. Posluchači uslyší oba v úvodu  zmíněné smíšené sbory a Ženský komorní sbor Cantica Bohemica. Koncert začíná v 17 hodin.

Pro doplnění uveďme, že pěvecký sbor Harmonie vznikl v roce 2007. V repertoáru má skladby z doby gotické až po současnost, skladby duchovní i světské, lidové i umělé. Sbor řídí Kateřina Štolová a Jiří Kurka.   

Smíšený pěvecký sbor Gaudium Praha byl založen v roce 1988 uznávanými sbormistry Vladislavem a Zdenou Součkovými, kteří ho po celou dobu trvání také umělecky i organizačně vedou. Sbor studuje skladby nejrůznějších žánrů, na repertoáru má též písně klasické sborové tvorby, černošské spirituály i písně lidové.

Domácí sbory zastupuje  Mužský sbor Páni z kalicha (2019) se sbormistrem PhDr. Václavem Hančem a tvoří jej odchovanci populárního dětského chlapeckého sboru Páni Kluci z Litoměřic. Sbormistryní pořádajícího ženského sboru Cantica Bohemica, který v roce 2000 založil a více než 20 let vedl PhDr. Vladimír Frühauf, mimojiné otec myšlenky pořádat v Litoměřicích každoročně  sborové dny,   je Mgr. Dominika Valešková.

Autor: Miloslava Lánská

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -