Pondělí, 29 dubna, 2024
14.9 C
Litoměřice
DomůKulturaSochařka vypráví ve Fér Kafé „O hoře“– malbou!

Sochařka vypráví ve Fér Kafé „O hoře“– malbou!

Litoměřice – Kousek odtud stojí její dílo – busta 1.českého prezidenta Václava Havla ve stejnojmenném litoměřickém parku. V přilehlé populární kavárničce Fér Kafe u Dostálových  teď vystavuje pod názvem „O Hoře“ své obrazy.

Alžběta Kumstátová (*1978) nepopírá, že je v první řadě sochařkou: „To, že jsem se pustila do  malby bylo tak trochu dílem situace. V době covidových lockdownů se nikam nesmělo a sochařské zakázky byly v nedohlednu. Zase jsem ale mohla být víc v ateliéru, a v tu dobu jsem začala na drobných formátech experimentovat s barvou a kompozicí. A kupodivu mě to hodně bavilo. Zároveň jsem ale udělala i pár malých sochařských portrétů. Takových skic. Takže ač to teď tak možná trochu vypadá, není sochařina odsunutá na vedlejší kolej, jen zatím fascinovaně objevuji malbu a její možnosti.“ říká Alžběta. Byla by škoda nepokračovat v sochařině, od studií akademie (prof. Hendrych, Nepraš, Koblasa) má za sebou pozoruhodné dílo.

Soubor maleb, které představuje výstava „O hoře“ vykrystalizoval z maleb, kde se autorka podle svých slov zabývala převážně kompozicí a malovala vlastně abstraktní obrazy. Až následně si uvědomila, že z geometrické kompozice vystupuje obraz důvěrně známé krajiny Českého středohoří, který se postupně zkonkretizoval do podoby Radobýlu, kopce, který je přírodní dominantou Litoměřic. „Radobýl v malbách zároveň používám i jako takový symbol pro všechny kopce Středohoří, na některých obrazech  je to až skoro takový znak. Samotnou mě překvapilo, jak moc mám  tu siluetu místní krajiny vypálenou do mozku. Člověk jí bezděčně vnímá, když odtud vyjíždí nebo se vrací domů, takové to, co znají všichni místní – Hele kopečky, už jsme doma:)”

Alžbětiny malby už jednou veřejnost v Litoměřicích viděla, před dvěma lety v Knihovně K.H.Máchy. Na rozdíl od těch nyní vystavených to byly spíš drobné obrázky. Jakoby si testovala nové možnosti a postupně se osmělovala…

„O Hoře“ teď vypráví nejen na malých, ale i opravdu velkých formátech, jimž vévodí geometrické linie a zvláštní barevnost. Přijďte se podívat. U dobré kávy uvidíte moc zajímavou výstavu!  

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -