Pondělí, 29 dubna, 2024
24.1 C
Litoměřice
DomůKulturaFestivalyMistr saxofonu a klarinetu  zahájil nový hudební festival

Mistr saxofonu a klarinetu  zahájil nový hudební festival

Lovosice – Zahajovacím koncertem, v němž se v kostele sv. Václava Lovosicích představil mj. legendární saxofonista Jiří Kudrman (84 let) , začal v úterý 12. září nový hudební festival, který nese muzikantovo jméno. 

Kudrmanovy Lovosice chtějí oslavou hudby přinést radost, duchovní a kulturní povznesení i možnost setkávání. Jejich pořadatelé – Centrum kultury Lovoš, ŘK farnost Lovosice a umělecká agentura PH ART, zaměřili premiéru festivalu především na 110.výročí Schiffnerových kostelních varhan a čtvrtstoletí partnerské spolupráce Lovosic se saským městem Coswig.

„Když jsme uvažovali o názvu pro nový festival, řekli jsme si, že potřebuje jméno úzce spjaté s Lovosicemi, které je v hudebním světě celostátně známé. Takovou osobností je právě Jiří Kudrman, skvělý saxofonista a klarinetista, jehož doménou je především jazz a swing,“ upřesňuje farář lovosické farnosti sv. Václava Ladislav Nádvorník, který v průběhu večera s Jiřím vedl rozhovor.

Dlouholetému členovi orchestrů Karla Vlacha, Václava Hybše a Felixe Slováčka, který hrál i v dalších kapelách a uskupeních, patřil po varhanním úvodu Pavla Hrubeše a za jeho doprovodu blok melodií, spirituálů a dokonce i skladeb z Kancionálu. Publikum odměnilo v závěru J. Kudrmana dlouhotrvajícím potleskem vestoje.

Zážitkem z jiného hudebního spektra byl navazující koncert operní pěvkyně, sopranistky a hudební pedagožky Pražské konzervatoře Markéty Halířové Bechyňové a Pavla Hrubeše, v jejichž repertoáru zazněla díla klasiků Händla, Kriegera, Smetany, Dvořáka aj. (Mimochodem, varhaník P. Hrubeš – lovosický rodák, patří nejen k zakladatelům nového festivalu, ale zasloužil se i  o opravu královského nástroje ve svém rodném městě). Škoda jen, že se diváci nedočkali plánovaného vystoupení sboru České televize, a to kvůli zdravotní indispozici jeho sbormistra.

 Letošní Kudrmanovy Lovosice mají tři části. Po úterní budou pokračovat 3.října opět ve svatováclavském kostele, kdy se za varhany posadí mladý německý varhaník Friedrich Sacher.  Festival vyvrcholí třetím koncertem 18.října, o nevšední hudební zážitek se tentokrát postará světoznámý český houslista Pavel Šporcl spolu s varhaníkem Vojtěchem Novákem. Lovosické koncerty začínají shodně v 18 hodin.

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -