Neznámý osud známého kreslíře vtipů odhalí výstava

0
65

Terezín – Už zítra – ve čtvrtek 14. září – začíná v předsálí kina Malé pevnosti v Památníku Terezín výstava nazvaná Jiří Winter – Neznámý osud. Na slavnostní vernisáž, která začne ve 14 hodin, jste samozřejmě srdečně zváni. Na Jiřího Wintera – Nepraktu, kreslíře, karikaturistu, ilustrátora a humoristu, zavzpomíná jeho manželka Daniela Winterová.

Hudební doprovod vernisáže obstará multiinstumentalista Václav Kořínek.

Jiřího Wintera – Nepraktu asi není třeba českému publiku příliš představovat. Tento vskutku renesanční člověk za svůj život nakreslil více než 35 000 kreslených vtipů, za což je také uveden v Guinnessově knize rekordů. Vedle toho se věnoval také animovanému filmu, knižním ilustracím (často knihám od Miloslava Švandrlíka), návrhům hraček a filmovým či divadelním kostýmům.

Dlouholeté osobní přátelství ho pojilo s Janem Werichem, Jiřím Trnkou, Bohumilem Hrabalem, Jiřím Suchým či Miroslavem Horníčkem.

Co se však z jeho života ví poměrně málo je jeho minulost z období 2. světové války. Jeho otec byl židovského původu a značná část jeho rodiny skončila v terezínském ghettu.

 Sám Jiří Winter byl účastníkem protifašistického odboje a za přechovávání zbraně byl vězněn v nacistické káznici v bavorském Bernau. Přežil a po osvobození šel pěšky až do Čech. Po válce se Jiří Winter shledal jen se svou matkou, jeho otce umučilo gestapo při výslechu na Pankráci. Zbytek jeho rodiny zahynul v Osvětimi.

A právě této smutné kapitole života Jiřího Wintera je věnována výstava „Neznámý osud“.

Výstava bude nadále přístupná v běžné otevírací době Malé pevnosti, tzn. denně od 8:00 do 18:00 (od 29. října od 8:00 do 16:30) a to až do 30. listopadu 2023.

UDÁLOST NA FACEBOOKU je ZDE.

- Naši partneři -
Předchozí článekZahrada Čech finišuje,  dnes se soutěžemi a Ilonou Csákovou
Další článekLITOMĚŘICE: Senioři se opět vydali na vyhlídkovou plavbu po Labi
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno