Pondělí, 29 dubna, 2024
19.5 C
Litoměřice
DomůKulturaFestivalyBlíží se zahajovací ročník hudebního festivalu Kudrmannovy Lovosice

Blíží se zahajovací ročník hudebního festivalu Kudrmannovy Lovosice

Lovosice – Do dějin lovosické kultury se zapisuje první zahajovací ročník festivalu hudby s názvem KUDRMANNOVY LOVOSICE, jedinečný projekt oslavující 110. výročí Schiffnerových varhan v kostele sv. Václava v Lovosicích a 25. výročí partnerské spolupráce mezi městy Lovosice a saským Coswigem.

Jak se taková myšlenka mít v Lovosicích vlastní festival zrodila, objasňuje lovosický farář Ladislav Nádvorník: „Myšlenka festivalu vznikla tak, že se jeden člověk rozhodl z velké části za svoje peníze, svým umem, zajistit opravu varhan ve svém rodném městě. Nehleděl na čas, na problémy, ani na finance. Tím člověkem je lovosický rodák hudebník, skladatel a ředitel hudební agentury PhDr. Pavel Hrubeš. Tak se stalo, že Lovosice mají místo zadýchaných, trochu skřehotavých varhan koncertní nástroj vynikající úrovně. Když mají Lovosice koncertní varhany, tak by měli mít i festival.“

A proč právě Kudrmannovy Lovosice? „Existují jména, která se pro tento projekt nabízela. V minulosti se o lovosický sbor a varhany zasloužil například pan Jiří Stýblo, jemuž patří velký dík. A možná bychom našli i další jména,“ říká Nádvorník. Karta ale padla na Jiřího Kudrmanna, saxofonistu, klarinetistu, výrazného představitel české produkce swingu, jazzu a černošské hudby vůbec.

Jiří Kudrmann se narodil v Mladé Boleslavi a do Lovosic se stěhuje v roce 1964. Tento skromný, pokorný muž velkého formátu jen stěží skrývá dojetí. „Přiznávám, že je to pro mne pocta,“ a se vtipem sobě vlastním dodává: „No, Kudrmannovy Lovosice. Pochopím Smetanova Litomyšl, Kmochův Kolín, Jiráskův Hronov, Cimrmanův Liptákov, ale Kudrmannovy Lovosice? To mi stále nejde do hlavy.“ Sám o sobě dále říká: „Měl jsem štěstí, že jsem byl mnohokrát ve správnou chvíli na správném místě. Že jsem se pohyboval v blízkosti lidí, od nichž jsem se měl co učit. Třeba Karel Vlach, Luděk Hulan, Karel Velebný, Felix Slováček, Ferdinand Havlík, James Morrison, Bobby Shew… a našli by se i další.“ Hvězdu se jménem Jiří Kudrmann je možné najít také na chodníku slávy před vilou Karla Krautgartnera v Mikulově.

Festival s názvem Kudrmannovy Lovosice je prozatím jen začátek tradice hudebního festivalu v Lovosicích. Pořádá ho Centrum kultury LOVOš, Římskokatolická farnost Lovosice a umělecká agentura PH ART pod záštitou starosty města Lovosice Ing. Vojtěcha Krejčího a za finančního přispění lovosického rodáka PhDr. Pavla Hrubeše.

„Festivalové koncerty jsou hudebně zaměřeny na oslavy 110. výročí Schiffnerových varhan v kostele sv. Václava a 25. výročí partnerské spolupráce mezi městy Lovosice a saským Coswigem. Tomuto cíli jsme podřídili i výběr interpretů,“ vysvětluje Pavel Hrubeš.

Kudrmannovy Lovosice | 1. koncert
Koncert plný hudebních překvapení
12. 09. od 18 hodin v kostele sv. Václava
vstupné: 180 Kč Událost na facebooku je ZDE.

Kudrmannovy Lovosice | 2. koncert
Německý varhaník Friedrich Sacher
03. 10. od 18 hodin v kostele sv. Václava
vstupné: 150 Kč Událost na facebooku je ZDE.

Kudrmannovy Lovosice | 3. koncert
Houslista PAVEL ŠPORCL a varhaník Vojtěch Novák.
18. 10. od 18 hodin v kostele sv. Václava
vstupné: 280 Kč Událost na facebooku je ZDE.

Úvodní foto: Vojtěch Vlk, web Pavla Šporcla

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -